Počinje Forum gradova s naglaskom na održivi razvoj

Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura (EPA)

Forum gradova, dvodnevna konferencija koja se 30. i 31. januara pod krilaticom “zajedno oblikujemo održivu urbanu budućnost” održava u Portu u organizaciji Evropske komisije, okupit će u tom portugalskom gradu ključne učesnike lokalnih i državnih vlasti iz čitave Evrope, prenosi Hina.

Na forumu će se govoriti o utjecaju novca iz EU-a na održivi razvoj evropskih gradova te o budućem sedmogodišnjem periodu kada bi tog novca moglo biti manje.

Forum organizira Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, koja svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti razlike između siromašnih i bogatih dijelova evropskog bloka.

Kohezijska politika stoji iza desetaka hiljada projekata širom Evrope koji se financiraju iz Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Evropskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (CF).

U Portu će najmanje 800 predstavnika gradova, ali i državnih institucija te nevladinih organizacija, raspravljati kako koristiti u budućnosti taj novac, kako još bolje odgovoriti na klimatske promjene, unaprijediti digitalizaciju i cirkularnu ekonomiju u gradovima, također i kako bi turistički gradovi trebali odgovoriti na zagušenje u pojedinim zonama te kako kulturni sadržaji u gradovima doprinose socijalnoj koheziji.

Dobijaju više novca nego uplaćuju

Forum se organizira svake dvije godine, a dosad su mu domaćini bili Bruxelles, te Rotterdam. 

Za domaćina je ove godine izabran Porto, predstavnik Portugala, zemlje koja poput Hrvatske strahuje od izglednog smanjivanja sredstava iz EU budžeta u novom razdoblju od 2021. do 2027.

Forum je svojevrsni uvod u sastanak neformalne grupe 17 zemalja poznate pod nazivom “Prijatelji kohezije”, čiji će se lideri okupiti 1. februara u portugalskom gradiću Beji. U toj grupi država, koje više novca dobivaju iz zajedničkog budžeta nego što u njega uplaćuju, među ostalima su Hrvatska, Portugal i Španija.

One traže da se zadrži isti iznos kohezijskih sredstava kao i dosad, da se zadrži ista razina nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, i da se ne skraćuje period za provedbu projekata. To odbija preostalih 11 zemalja, uglavnom sa sjevera Evrope, koje više novca uplaćuju u zajednički budžet, ali i Evropska komisija u čijem je prijedlogu za idućih sedam godina naznačen rez.

Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura, što je 32 posto ukupnog budžeta EU-a. Od toga je 115 milijardi eura otišlo u projekte u urbanim sredinama.

Urbana agenda

Portugalka Elisa Ferreira, evropska povjerenica za koheziju i reforme, bit će glavna govornica na forumu u Portu.

Evropska komisija, uprkos smanjenju sredstava u periodu nakon 2020. godine, obećala je pojednostaviti i olabaviti procedure za pripremu i slanje zahtjeva za financiranjem projekata. Fokus će biti na financiranju projekata s naglaskom na “Smart”, “Green”, “Connected”, “Social Europe” i “Cross-cutting objective”, izvijestila je Evropska komisija.

Poručila je i kako će nastaviti poticati “urbanu agendu EU-a”, sporazum nastao u Amsterdamu u maju 2016. godine prema kojem bi gradovi bili više uključeni u izradu i provođenje regionalnih i nacionalnih politika. Agenda obuhvaća saradnju gradova, država i Evropske komisije. Među njenih 14 područja su kvalitet zraka, stanovanje, urbano siromaštvo i kulturna baština.

Izvor: Agencije