Počinje Forum gradova s naglaskom na održivi razvoj

Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura (EPA)
Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura (EPA)

Forum gradova, dvodnevna konferencija koja se 30. i 31. januara pod krilaticom “zajedno oblikujemo održivu urbanu budućnost” održava u Portu u organizaciji Evropske komisije, okupit će u tom portugalskom gradu ključne učesnike lokalnih i državnih vlasti iz čitave Evrope, prenosi Hina.

Na forumu će se govoriti o utjecaju novca iz EU-a na održivi razvoj evropskih gradova te o budućem sedmogodišnjem periodu kada bi tog novca moglo biti manje.

Forum organizira Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, koja svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti razlike između siromašnih i bogatih dijelova evropskog bloka.

Kohezijska politika stoji iza desetaka hiljada projekata širom Evrope koji se financiraju iz Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Evropskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (CF).

U Portu će najmanje 800 predstavnika gradova, ali i državnih institucija te nevladinih organizacija, raspravljati kako koristiti u budućnosti taj novac, kako još bolje odgovoriti na klimatske promjene, unaprijediti digitalizaciju i cirkularnu ekonomiju u gradovima, također i kako bi turistički gradovi trebali odgovoriti na zagušenje u pojedinim zonama te kako kulturni sadržaji u gradovima doprinose socijalnoj koheziji.

Dobijaju više novca nego uplaćuju

Forum se organizira svake dvije godine, a dosad su mu domaćini bili Bruxelles, te Rotterdam. 

Za domaćina je ove godine izabran Porto, predstavnik Portugala, zemlje koja poput Hrvatske strahuje od izglednog smanjivanja sredstava iz EU budžeta u novom razdoblju od 2021. do 2027.

Forum je svojevrsni uvod u sastanak neformalne grupe 17 zemalja poznate pod nazivom “Prijatelji kohezije”, čiji će se lideri okupiti 1. februara u portugalskom gradiću Beji. U toj grupi država, koje više novca dobivaju iz zajedničkog budžeta nego što u njega uplaćuju, među ostalima su Hrvatska, Portugal i Španija.

One traže da se zadrži isti iznos kohezijskih sredstava kao i dosad, da se zadrži ista razina nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, i da se ne skraćuje period za provedbu projekata. To odbija preostalih 11 zemalja, uglavnom sa sjevera Evrope, koje više novca uplaćuju u zajednički budžet, ali i Evropska komisija u čijem je prijedlogu za idućih sedam godina naznačen rez.

Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura, što je 32 posto ukupnog budžeta EU-a. Od toga je 115 milijardi eura otišlo u projekte u urbanim sredinama.

Urbana agenda

Portugalka Elisa Ferreira, evropska povjerenica za koheziju i reforme, bit će glavna govornica na forumu u Portu.

Evropska komisija, uprkos smanjenju sredstava u periodu nakon 2020. godine, obećala je pojednostaviti i olabaviti procedure za pripremu i slanje zahtjeva za financiranjem projekata. Fokus će biti na financiranju projekata s naglaskom na “Smart”, “Green”, “Connected”, “Social Europe” i “Cross-cutting objective”, izvijestila je Evropska komisija.

Poručila je i kako će nastaviti poticati “urbanu agendu EU-a”, sporazum nastao u Amsterdamu u maju 2016. godine prema kojem bi gradovi bili više uključeni u izradu i provođenje regionalnih i nacionalnih politika. Agenda obuhvaća saradnju gradova, država i Evropske komisije. Među njenih 14 područja su kvalitet zraka, stanovanje, urbano siromaštvo i kulturna baština.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO