Palestinski predsjednik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Postoji mogućnost da palestinski predsjednik prije odlaska u UN održi sastanak s predstavnicima Evropske unije (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas će za 15 dana izložiti pred Vijećem sigurnosti UN-a interese svog naroda i svoje odbijanje američkog mirovnog plana, rekao je palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour.

Tom prilikom bi Vijeću sigurnosti trebalo da bude izložen nacrt rezolucije, rekao je Mansour, ne preciziravši datum posjete ni sadržaj teksta, prenosi Tanjug.

Abbas će prije toga učestvovati na ministarskom sastanku Arapske lige u subotu u Kairu, sastanku Organizacije za islamsku saradnju, zatim na sastanku na vrhu Afričke unije, predviđenom početkom februara, dodao je diplomata.

Postoji mogućnost da palestinski predsjednik prije odlaska u UN-u održi sastanak s Evropskom unijom, rekao je Mansour, ponovo ne preciziravši datum ni mjesto.

‘Plan koji udaljava mir’

Ponovio je da se mir s Izraelom i osnivanje nezavisne palestinske države mogu ostvariti samo uvažavanjem međunarodnog prava i uz priznanje Jerusalema kao glavnog grada Palestinaca.

Naglasio je da se mijenjanje granica utvrđenih 1967. ne može odvijati bez dogovora dvije strane i da treba uključiti i rješenje pitanja izbjeglica.

“To nije mirovni plan, to je plan koji udaljava mir. To je plan uništenja nacionalnih težnji palestinskog naroda da ostvari svoje neotuđivo pravo na samoodređenje, osnivanje države i rješenje prava izbjeglica”, rekao je palestinski ambasador.

Američki plan, koji je u utorak predstavio predsjednik Donald Trump, garantuje da će Jerusalem ostati nepodijeljena prijestolnica Izraela i predlaže osnivanje palestinske prijestolnice u istočnom Jerusalemu. On također mijenja granice iscrtane 1967. godine.

Izvor: Agencije