Objavljene fotografije uzburkane površine Sunca

Fotografije su snimljene solarnim teleskopom 'Daniel K. Inouye' (NSO/AURA/NSF)

Solarni teleskop “Daniel K. Inouye” na Havajima snimio je fotografije Sunca na kojima se mogu vidjeti detalji naše zvijezde kao da se posmatraju s razdaljine 30 kilometara, javlja Tanjug.

Koliko je to upečatljivo dostignuće govori činjenica da Sunce ima prečnik približno 1,4 miliona kilometara, a udaljeno je od Zemlje 149 miliona kilometara. 

Na snimcima se vide oblici nalik ćelijama koji su zapravo veličine Texasa, javio je BBC, a prenosi Tanjug. U njima se proizvode mase vrelog, uzburkanog plina ili plazme. 

Taj solarni materijal izdiže se iz svijetlog centra, a plazma se hladi i tone u okolnim tamnim trakama. 

Solarni teleskop radit će zajedno s NASA-inom solarnom sondom Parker, koja orbitira oko Sunca.

[YouTube/National Solar Observatory]

Fotografije Sunca s najbliže ikad dostupne tačke

Rezultati njihovih misija mogu pomoći ljudima da nauče više o Suncu i tome kako vremenski uvjeti u svemiru koje naša zvijezda stvara mogu utjecati na Zemlju.

“Otkad smo počeli raditi s ovim teleskopom, s nestrpljenjem smo iščekivali prve slike. Sada možemo dijeliti ovaj materijal, koji dosad najdetaljnije prikazuje Sunce”, izjavila je France Kordova, direktorica Nacionalnog instituta za nauku. Dodala je da će solarni teleskop moći preslikati magnetna polja unutar Sunčeve korone, gdje se mogu pojaviti solarne erupcije koje mogu utjecati na život na Zemlji.

Teleskop će, prema njenim riječima, poboljšati naše razumijevanje onoga što pokreće vremenske uvjete u svemiru i pomoći u predviđanju solarnih oluja.

Poznato je da kolosalna emisija nabijenih čestica i zarobljenih magnetnih polja oštećuje satelite na Zemlji, šteti astronautima, degradira radiokomunikaciju, pa čak i uništava mreže. 

“Na Zemlji možemo vrlo precizno predvidjeti hoće li biti kiše bilo gdje u svijetu, a svemirsko vrijeme jednostavno nam još nije potpuno poznato. Naša predviđanja zaostaju za zemaljskim vremenom za 50 godina, ako ne i više. Trebamo shvatiti osnovnu fiziku iza svemirskog vremena, što počinje izučavanjem Sunca. To je ono što će proučavati solarni teleskop ‘Inouye’ u sljedećim decenijama”, rekao je Matt Mountain, predsjednik udruženja za astronomiju koje upravlja solarnim teleskopom.

Novi teleskop bit će sjajan dodatak svemirskoj opservatoriji Solarni orbiter (SolO), koja će biti pokrenuta sljedeće sedmice iz stanice Cape Canaveral na Floridi.

Ta zajednička evropsko-američka sonda fotografirat će Sunce s najbliže ikad dostupne tačke, sa samo 42 miliona kilometara od njegove površine, što je bliže našoj zvijezdi čak i od Merkura.

Izvor: Agencije