Njemačka će ugasiti sve termoelektrane

Elektroenergetske kompanije će primiti 4,35 milijardi eura zbog prekida rada njihovih termoelektrana (EPA)

Njemačka vlada je usvojila prijedlog zakona koji će ozvaničiti fazno ukidanje termoelektrana, braneći plan od kritičara koji tvrde da nije dovoljno ambiciozan, javlja AP.

Nakon potpisivanja prijedloga u vladi, ministar ekonomije Peter Altmaier nazvao je plan faznog izbacivanja uglja do 2038. godine “prekretnicom” u njemačkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Fena.

Ministrica okoliša Svenja Schulze izjavila je da bi naredni korak mogao biti rapidno širenje obnovljive energije, kao što je gradnja solarnih i vjetroelektrana.

Ottmar Edenhofer, kodirektor Potsdam instituta za istraživanje klimatskih promjena, pozdravio je odluku vlade, ali je kazao da je vlada učinila grešku obećavajući velike sume novca operaterima termoelektrana u zamjenu za njihovo gašenje.

‘Podrivanje principa’

“To podriva princip novčanog kažnjavanja zagađivača, po kome se treba plaćati globa za svaku emisiju štetnih gasova”, kazao je Edenhofer, koji je ranije savjetovao vladu na poljima energetske i klimatske strategije.

Elektroenergetske kompanije mogu očekivati da će primiti gotovo 4,35 milijardi eura u narednim godinama zbog postepenog prekida rada njihovih termoelektrana.

Izvršni direktor Greenpeace Njemačka Martin Kaiser otišao je dalje u kritikama, nazivajući prijedlog zakona “izdajom” pažljivog kompromisa sklopljenog prošle godine između energetskih kompanija i tima stručnjaka koji je imenovala vlada i čiji je član on bio.

Kaiser je, također, pozvao vladu da ukloni administrativne i političke prepreke širenju solarnih i vjetroelektrana, koje je značajno usporeno tokom protekle godine.

Prijedlog zakona tek treba biti odobren u parlamentu, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije