Nastavljene operacije Iraka i međunarodne koalicije protiv ISIL-a

Bagdad ne odustaje od namjere da reorganizira svoje vojne odnose sa SAD-om (EPA)

Zajedničke vojne operacije Iraka s međunarodnom koalicijom, predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama, protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nastavljene su poslije skoro trosedmične pauze, saopćila je iračka vojska.

Pauza je nastala uslijed povećanih napetosti poslije američkog napada dronom u Bagdadu, u kojem je ubijen visoki iranski general Qassem Soleimani, prenosi Beta.

Kako se navodi, zajedničke operacije se nastavljaju zbog prijetnje boraca ISIL-a koji se nalaze u uporištima u dijelovima sjevernog Iraka.

U saopćenju se, također, nagovještava da Bagdad ne odustaje od namjere da reorganizira svoje vojne odnose sa SAD-om.

“U svjetlu nastavljenih aktivnosti terorističke grupe [ISIL] u mnogim dijelovima Iraka i da bi se iskoristilo preostalo vrijeme međunarodne koalicije prije nego što se organizira novi odnos… odlučeno je da provodimo zajedničke aktivnosti”, navodi se u saopćenju iračke vojske.

Američke trupe da napuste Irak

Saopćenje je izdato iz ureda vrhovnog komandanta Oružanih snaga >Iraka, a tu ulogu ima Adil Abdul-Mahdi, koji je premijer.

Koalicija je prekinula operacije podrške iračkim snagama u borbi protiv boraca ISIL-a 5. januara, kada su u američkom napadu dronom ubijeni general Soleimani i visoki irački komandant paravojne grupe Abu Mahdi al-Muhandis na teritoriji Iraka, što je izazvalo bijes iračkih zvaničnika.

Irački zastupnici u Parlamentu usvojili su rezoluciju da se protjeraju strane trupe iz Iraka poslije američkog napada.

Međunarodna koalicija se tada usmjerila na zaštitu vojnog osoblja, zbog straha od iranskog kontranapada.

Iako ima znakova smirivanja situacije, odlazeći premijer Abdul-Mahdi nastavlja govoriti da se američke trupe trebaju povući iz Iraka i kaže da se preduzimaju koraci da se taj proces ubrza.

Izvor: Agencije