Kruzer u Civitavecchiji: Testovi na putnicima na korona virus negativni

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva 162 zabilježena su u epicentru epidemije, u pokrajini Hubei (EPA)

Testovi na korona virus dvoje Kineza koji su, s oko 7.000 osoba blokirani na kruzeru u luci Civitavecchiji blizu Rima, negativni su, objavilo je u četvrtak italijansko Ministarstvo zdravstva.

To su potvrdili testovi koje su uradili italijanski ljekari, javio je Reuters.

Kod Kineskinje za koju se sumnjalo da je zaražena korona virusom i zbog koje je italijanski kruzer zadržan u luci dijagnosticiran je virus Influenza A (H1N1), objavila je agencija Anadolija.

Nacionalni institut za zarazne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu saopćio je kako kineska putnica i njen suprug nisu zaraženi korona virusom. 

Kruzer “Costa Smeralda” bio je blokiran u Civitavecchiji dok se ne utvrdi ima li na njemu oboljelih od korona virusa, objavila je Hina, pozivajući se na AFP.

Temperatura i otežano disanje

Ranije u četvrtak je obavljeno kako je kineski par stigao u Italiju 25. januara i istog dana se ukrcao na brod “Costa Smeralda” u luci Savona.

Nakon toga su dobili povišenu temperaturu, a imali su i teškoće s disanjem, prenio je Tanjug.

Kruzer je obišao francuski grad Marsej i španske luke Barselonu i Palma de Majorku, prije nego što je pristao u gradu Civitavecchia, sjeverno od Rima.

Prema riječima glasnogovornika kompanije, nikome nije bilo dozvoljeno da napusti brod dok se ne ustanovi da li je kineski par zaražen smrtonosnim virusom.

Rusija blokirala granicu

Rusija je zbog korona virusa, koji je do sada zarazio više od 7.700 osoba i odnio 170 života, zatvorila granicu s Kinom u pet regija na Dalekom istoku, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Kako prenosi portal Eanews.ru, obustavljena je kopnena komunikacija između dvije države, a na granici je uspostavljena karantin.

“Rusija je od danas zatvorila pješačke i putne veze s Kinom u pet regija na Dalekom istoku: Amurskoj regiji, Jevrejskoj autonomnoj oblasti, Habarovsku, Primorskom i Transbajkalskoj teritoriji”, saopćila je potpredsjednica Vlade Rusije Tatjana Golikova na brifingu u Moskvi.

Dodala je kako su uvedena i ograničenja za željeznički saobraćaj te kako će ruska Vlada zasebno odlučivati o zračnom saobraćaju.

U naredna dva dana Vlada u Moskvi će donijeti odluku o karantinskim mjerama na granici, dok je ograničenje u komunikaciji između dvije zemlje planirano do 4. februara.

Suspektnih 12.167 slučajeva

Kineska nacionalna komisija za zdravlje saopćila je kako je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za više od 1.700 zabilježenih slučajeva.

Do kraja dana je u srijedu potvrđeno ukupno 7.736 slučajeva zaraze korona virusom u Kini, uz još 12.167 suspektnih, saopćila je ova komisija, dodavši kako se 1.239 ljudi nalazi u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u pokrajini Hubei.

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu državu, proširio se širom svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 država, među kojima su Japan, Njemačka, Francuska, Tajvan i Vijetnam.

Ovim državama su se pridružili Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska, gdje su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

U četvrtak su prve slučajeve zaraženosti korona virusom potvrdili Filipini i Indija.

Novi sastanak WHO-a

Malezija je potvrdila osmi, a Singapur deset slučaj oboljenja.

Peti slučaj je potvrđen u Francuskoj.

Stručna komisija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se ponovo u četvrtak kako bi odlučila o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlosedmičnih izvještaja ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”.

Tokom noći, rastućem broju aviokompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.

Zatvaranja ureda kompanija

Švedska kompanija IKEA je objavila kako je privremeno zatvorila sve svoje prodavnice, njih 30, u Kini zbog širenja korona virusa.

Na zatvaranje predstavništava zbog virusa se odlučio i Google, koji zatvara urede u Kini, Hong Kongu i na Tajvanu.

Bolest utječe i na sport u Kini.

Nogometni savez Kine u četvrtak je objavio kako se odgađaju sve domaće utakmice planirane za 2020. godinu zbog virusa.

Izvor: Agencije