Hamas pozvao muslimanski svijet da odbaci Trumpov plan

Trump i Netanyahu tokom predstavljanja mirovnog plana za Bliski istok u Washingtonu (EPA)
Trump i Netanyahu tokom predstavljanja mirovnog plana za Bliski istok u Washingtonu (EPA)

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh zatražio je od čelnika arapskih i muslimanskih zemalja da odbace mirovni plan koji je američki predsjednik Donald Trump nazvao “Sporazumom stoljeća”.

Haniyeh je uputio pismo čelnicima muslimanskog svijeta u vezi s Trumpovim mirovnim planom, saopćeno je iz Hamasa, prenosi Anadolija.

U pismu je zatražio da pokažu beskompromisan stav prema, kako je navedeno, otvoreno pristranom stavu američke administracije kad je riječ o “invazijskim cionističkim naseljima i planovima judaizacije”.

‘Ujediniti palestinske redove’

Upozoravajući na tolerantne stavove prema mirovnom planu, Haniyeh je takve stavove nazvao historijskom greškom i neizbrisivom mrljom srama, koju palestinski narod, koji je 70 godina suočen s nasiljem okupatorskih snaga, nikad neće oprostiti.

Vođa Hamasa dodao je da je tokom sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom razgovarao o tome kako ujediniti palestinske redove i organizirati zajedničke akcije protiv tog “neprijateljskog sporazuma”.

Naglasio je da su za palestinski narod i grupe postali legitimni svi načini borbe protiv tog plana, koji je napad na palestinsko postojanje, teritoriju, narod, historiju i identitet.

Prema planu koji je Trump objavio, Jerusalem bi bio proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je njegov plan posljednja šansa za uspostavljanje nezavisne palestinske države.

Abbas: ‘Ovaj plan je zavjera’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuje Trumpov plan i najavljuje nastavak borbe za prava Palestinaca.

Abbas je plan nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Izvor: Agencije


Povezane

Mogu li Palestinci srušiti ‘sporazum stoljeća’?

Ključno je pitanje hoće li se ‘posvađane’ palestinske grupe uspjeti ujediniti oko zajedničkog cilja.

Ubrzo nakon objave mirovnog plana Palestinci su, protestujući diljem okupirane Zapadne obale i u Pojasu Gaze, izrazili svoj stav prema mirovnom planu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je kako američki plan neće uspjeti te da će završiti na “smetljištu historije”. Trumpov plan je nazvao “šamarom”, a ne “dogovorom stoljeća”, te najavio nastavak borbe protiv izraelske […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO