Video: Trenuci atentata na Qassema Soleimanija

Nakon što su važni gosti stigli na bagdadski aerodrom, uputili su se ka gradu; tada su zasuti granatama i raketama i onda se dogodilo nešto što niko nije mogao očekivati.

Dok se prema kretanju dalo naslutiti da se očekuje dolazak važnog gosta na međunarodni aerodrom u Bagdadu u kasnim satima, druga strana pripremala se za “toplu dobrodošlicu” na sebi svojstven način.

U ranim jutarnjim satima izvori iz Jedinica narodne mobilizacije otkrili su da su neke njihove vođe otišle na aerodrom kako bi dočekali “važne goste”, ali nisu odmah otkrili o kome je riječ i odakle ti gosti dolaze.

U tako usijanoj situaciji u Bagdad obično hitno dolaze važne osobe iz susjedne zemlje, koje se dočekuju uz mjere sigurnosti bez prisustva medija.

Nakon što su važni gosti stigli, ušli su u dva vozila, koja su se uputila ka gradu. Tada su zasuti granatama i raketama i onda se dogodilo nešto što niko nije mogao očekivati.

Zasuti raketama

Medijska služba iračke vojske objavila je da su tri rakete “Kaćuša” ispaljene na međunarodni aerodrom u Bagdadu.

Rakete su pale blizu teretnog terminala, zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, dodaje se u saopćenju.

Ranije je direktor ureda Al Jazeere u Bagdadu pojasnio da su, prema prvim informacijama, meta napada bili automobili koji su prevozili pripadnike Narodne mobilizacije i “dva gosta” odmah nakon što su napustili aerodrom.

Počinioci i stradali

Nedugo zatim, dva izvora iz Narodne mobilizacije izjavila su, komentirajući tu operaciju, da su u napadu ubijena dva gosta, ali nisu željeli otkriti njihov identitet.

Ubrzo se ustanovilo ko je među poginulima, kao i to da američka vojska stoji iza zračnog napada u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, u kojem su ubijeni irački građani i druge važne ličnosti.

Među stradalima je bio i zapovjednik iranske Revolucionarne garde, general Qassem Soleimani, u čijoj su nadležnosti važna pitanja u Siriji, Iraku i drugim mjestima.

U napadima je smrtno stradao i zamjenik šefa Jedinica narodne mobilizacije, koga su Sjedinjene Američke Države uvrstile na crnu listu.

The New York Times citirao je izvore iz  Revolucionarne garde prema kojima je Soleimani stigao u Bagdad avionom iz Sirije.

SAD je odmah preuzeo odgovornost za napad, a Pentagon je objavio da je predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju generala Soleimanija, “koji se spremao napraviti plan za ubijanje američkih vojnika”.

“Po nalogu predsjednika, američka vojska izvela je odlučujuću odbrambenu akciju kako bi zaštitila Amerikance u inozemstvu ubivši Qassema Soleimanija”, navodi se u saopćenju Pentagona.

Američke optužbe

U saopćenju stoji da je Soleimani “aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i službeno osoblje u Iraku i širom regije”.

“General Soleimani također je odobrio napade na američku ambasadu u Bagdadu koji su se dogodili ove sedmice”, dodaje se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države također smatraju odgovornim Soleimanija i jedinice Quds za smrt stotina pripadnika američkih i koalicijskih snaga, rekavši da je Soleimani “orkestrirao” raketnim napadom 27. decembra, u kojem je poginuo američki državljanin.

Prema riječima Phillipa Smytha, američkog stručnjaka za šiitske oružane grupe, ubistvo Soleimanija spada u “najveće operacije likvidacije koju su Sjedinjene Američke Države ikad izvele i veća je od one u kojoj su ubijeni Abu Bakr al-Baghdadi ili Osama bin Laden”.

Preventivno djelovanje

U četvrtak je američki ministar odbrane Mark Esper saopćio kako očekuje da će proiranske frakcije u Iraku pokrenuti nove napade na američke snage.

“Provokacije traju već mjesecima. Mislim li da bi oni mogli nešto preduzeti? Da. I vjerovatno će zažaliti zbog toga. Spremni smo se odbraniti”, kazao je Esper.

Dodao je da će, ako Washington stekne saznanja o pripremi novih napada, “preduzeti preventivne mjere kako bismo zaštitili američke snage i američke živote”.

S druge strane, Iran je proglasio trodnevnu žalost zbog ubistva generala, a vrhovni vođa te zemlje, ajatolah Ali Khamenei, obećao je da će se osvetiti “zločincima čije su ruke uprljane njegovom krvlju i krvlju drugih mučenika”.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Jawad Zarif rekao je da Sjedinjene Američke Države snose odgovornost za sve posljedice svoje “razbojničke avanture”.

Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Revolucionarne garde, zaprijetio je Americi “osvetom” za ubistvo zapovjednika jedinica Quds.

“Soleimani se pridružio svojoj braći mučenicima, ali mi ćemo se osvetiti Americi za njega najgorom osvetom”, objavio je na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije