U New Yorku viši nivo sigurnosti zbog ubistva Soleimanija

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je da je prijetnja New Yorku značajno porasla nakon prijetnji Irana (EPA)
Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je da je prijetnja New Yorku značajno porasla nakon prijetnji Irana (EPA)

Njujorška policija povećala je nivo sigurnosti u tom gradu, nakon ubistva komandanta iranskih jedinica Quds Qasema Soleimanija.

Komesar Njujorške policije Dermot Shea izjavio je na konferenciji za novinare da nema vjerodostojnih dojava o eventualnim prijetnjama za grad, ali da su preduzete mjere da stanovnici New Yorka i turisti budu zaštićeni, objavila je američka televizija NBC, prenosi Tanjug.

On je naglasio da su policijski službenici već u “stanju povećane budnosti” i da stanovnici New Yorka mogu da očekuju pojačano prisustvo uniformisanih službenika, od kojih će pojedini nositi puške sa dugim cijevima.

New York pogodan za napade

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je na konferenciji za novinare da je prijetnja New Yorku, koji je pogodan za napade, značajno porasla i da treba pretpostaviti da bi napad doveo SAD u ratno stanje. On je tu situaciju ocijenio kao suočavanje s realnošću sa kakvom se grad ranije nije suočavao.

“Veoma je važno da svi to razumiju, ali i da razumiju da u ovim izmijenjenim okolnostima Grad i policija čine sve da New York ostane siguran”, rekao je Bill de Blasio.

On je istakao da se New York možda suočava s prijetnjom koja je drugačija i veća od bilo čega sa čim se ranije suočio.

Najave čelnika New Yorka o pojačanom stepenu sigurnosti došle su nakon prijetnji Irana da će se osvetiti za smrt Soleimanija.

Nakon ubistva generala Qassema Soleimanija u petak, zapovjednika brigade Quds u sastavu iranske Revolucionarne garde, u američkom zračnom napadu na aerodrom u Bagdadu, Teheran je zaprijetio snažnom odmazdom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO