Snage SAD-a u Italiji u stanju pripravnosti

Zvaničnik je rekao kako bi u Bejrut moglo biti poslato između 130 i više od 700 vojnika iz Italije (EPA)

Američke snage u Italiji u stanju su pripravnosti kako bi krenule u Liban, gdje bi štitile interese Sjedinjene Američke Države na Bliskom istoku nakon ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, izjavio je u petak navečer zvaničnik koji je želio ostati anoniman, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Kako prenosi američka agencija AP, taj zvaničnik je rekao kako bi u Bejrut moglo biti poslato između 130 i više od 700 vojnika.

Prethodno je američki zvaničnik, čiji identitet također nije otkriven, saopćio kako će SAD poslati blizu 3.000 dodatnih trupa na Bliski istok iz predostrožnosti zbog rastućih prijetnji američkim snagama u regiji.

Nove trupe će se pridružiti snagama od približno 750 vojnika, koji su ranije ove sedmice poslati u Kuvajt, prenosi Reuters.

Prijetnje odmazdom

Iran je zaprijetio odmazdom nakon što je u američkom napadu ubijen general Soleimani, najugledniji vojni komandant te države i tvorac rastućeg utjecaja Teherana na Bliskom istoku.

Soleimani, šef iranskih elitnih snaga Quds, ubijen je u zračnom udaru američkih snaga na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu ranije u petak. Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika paravojnih snaga Jedinice narodne mobilizacije (PMU), koje imaju podršku Irana, također je ubijen.

Američki zvaničnici brane potez, rekavši da je Iran planirao neposrednu akciju koja je prijetila američkim građanima.

Izvor: Agencije