SAD šalje dodatne vojnike na Bliski istok

Američki zvaničnici rekli su za Reuters ranije ove sedmice da bi hiljade dodatnih vojnika mogle biti poslane u regiju i da im je rečeno da se spreme za razmještaj (Reuters)

Sjedinjene Američke Države šalju približno 3.000 dodatnih vojnika, pripadnika 82. padobranske divizije, na Bliski istok u okviru mjera predostrožnosti zbog sve većih prijetnji američkim snagama u regiji, rekli su u petak američki zvaničnici za agenciju Reuters.

Zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, naveli su da će se navedena pojačanja pridružiti 750-orici vojnika koji su ranije ove sedmice poslani u Kuvajt.

Američki zvaničnici rekli su za Reuters ranije ove sedmice da bi hiljade dodatnih vojnika mogle biti poslane u regiju i da im je rečeno da se spreme za razmještaj.

Ubistvo u Bagdadu

Navedeno razmještanje vojnika SAD-a događa se u vrijeme kad je američki predsjednik Donald Trump naredio ubistvo iranskog vojnog zapovjednika Qassema Soleimanija u Iraku.

Soleimani, šef iranskih elitnih snaga Quds, ubijen je u zračnom udaru američkih snaga na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu ranije u petak. Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika paravojnih snaga Jedinice narodne mobilizacije (PMU), koje imaju podršku Irana, također je ubijen.

Iz Irana su stigle prijetnje žestokom odmazdom.

Američki zvaničnici brane potez, rekavši da je Iran planirao neposrednu akciju koja je prijetila američkim građanima.

Izvor: Agencije