SAD i Iran razmijenili poruke posredstvom Švicarske

Nakon ubistva komandanta Qassema Soleimanija u Iranu je proglašena trodnevna žalost (EPA)
Nakon ubistva komandanta Qassema Soleimanija u Iranu je proglašena trodnevna žalost (EPA)

Iran je poslije ubistva komandanta snaga Quds Qassema Soleimanija, koji je ubijen rano jutros u američkom zračnom napadu u Bagdadu, primio prvu poruku od američke administracije, javlja agencija Anadolija.

Iranske vlasti su poruku od Washingtona dobile putem švicarske ambasade u Teheranu.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Abbas Musevi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, izjavio je da su poslije ubistva generala Soleimanija putem švicarske vlade dobili poruku američke administracije.

Istakao je da je ambasador Švicarske u Teheranu pozvan u ministarstvo te da mu je proslijeđen odgovor na poruku SAD-a.

Nije poznat sadržaj poruke

Musevi nije otkrio sadržaj poruka između dvije strana.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. Situaciju bliže objašnjava […]

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. U Washingtonu je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO