Qassem Soleimani bit će ukopan u nedjelju u Iranu

U Iranu je proglašena trodnevna žalost zbog ubistva zapovjednika snaga Quds Qassema Soleimanija (EPA)
U Iranu je proglašena trodnevna žalost zbog ubistva zapovjednika snaga Quds Qassema Soleimanija (EPA)

U nedjelju će biti ukopan zapovjednik snaga Quds Qassem Soleimani, koji je ubijen rano jutros u američkom zračnom napadu u Bagdadu, javlja agencija Anadolija.

Iranski zapovjednik bit će sahranjen u Kermanu.

Kako navodi iranski portal Mashreghnews, Soleimanijeva porodica saopćila je da će sutra u Bagdadu biti održana prva komemoracija povodom njegove smrti.

Nakon toga će lijes s tijelom Soleimanija biti prebačen u Teheran, gdje će u jutarnjim satima u nedjelju biti održana druga komemoracija, poslije koje će iranski zapovjednik biti ukopan u rodnom Kermanu.

Soleimani ubijen u američkim napadima

Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, kako podsjeća Anadolija, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicijskih partnera.

U napadu je ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hashd al-Shaabija.

Iranski vjerski vođa Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Agencije


Povezane

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. Situaciju bliže objašnjava […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO