Ministar Zarif: Američko ubistvo generala je čin međunarodnog terorizma

'To je krajnje opasna, budalasta eskalacija', rekao je Zarif o napadu u kojem je ubijen general (Reuters)
'To je krajnje opasna, budalasta eskalacija', rekao je Zarif o napadu u kojem je ubijen general (Reuters)

Američko ubistvo iranskog generala čin je “međunarodnog terorizma”, rekao je iranski šef diplomatije, dok većina država poziva na suzdržanost radi smanjenja napetosti.

General Qassem Soleimani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po direktnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

“To je krajnje opasna, budalasta eskalacija… On je bio najefikasnija snaga koja se borila protiv Islamske države Irak i Levant i terorista Al-Kaide”, rekao je iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif za državnu televiziju.  

Irački parlament održat će u nedjelju vanrednu sjednicu na kojoj će razgovarati o nedjeljnom napadu koji je “kršenje suvereniteta” zemlje, rekao je irački premijer Adel Abdul Mahdi.

“Ponovno ističemo da će pretvaranje, posebno Iraka, u zonu sukoba naštetiti miru i sigurnost i Iraka i naše regije”, navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta pozvalo je “na trenutnu obustavu svih regionalnih miješanja u pitanja arapskih zemalja i naroda koje su dovele do zapaljivih nesuglasica i napetosti”.

‘Zločinačka agresija’

Sirija, bliska saveznica Teherana, osudila je ubistvo nazivajući ga “američkom zločinačkom agresijom” i “opasnom eskalacijom” u regiji. “Zločinačka agresija, u stilu kriminalnih bandi, potvrđuje američku odgovornost za nestabilnost u bratskom Iraku”, prenosi agencija SANA.

Saudijska Arabija poziva na “suzdržanost kako bi se izbjeglo sve što bi moglo pogoršati stanje uz nekontrolirane posljedice nakon ubistva moćnog iranskog generala u Iraku”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Rijad, saveznik Sjedinjenih Država i veliki protivnik Irana u regiji u istom saopćenju optužio je akcije milicija koje su izazvale eskalaciju nasilja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski Amerikancima i Saudijcima također su pozvali na “mudrost i mjeru”.

Izvor: Agencije


Povezane

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. Situaciju bliže objašnjava […]

U zračnom napadu američkih snaga, na aerodromu u glavnom gradu Iraka, ubijen je iranski general Qassem Soleimani. Bio je komandant brigade al-Quds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Ubistvo Soleimanija izazvalo je tenzije širom Bliskog istoka. Iran je ubistvo nazvao atentatom. U Washingtonu je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO