Kako je Washington primio vijest o ubistvu Soleimanija?

'Napad je izveden bez obavještavanja ili savjetovanja s Kongresom', naveo je demokratski zastupnik Eliot Engel (EPA)
'Napad je izveden bez obavještavanja ili savjetovanja s Kongresom', naveo je demokratski zastupnik Eliot Engel (EPA)

Ubistvo generala Qassema Soleimanija, zapovjednika elitnih jedinica Quds u sastavu iranske Revolucionarne garde, u američkom zračnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu dovelo je američku administraciju u stanje maksimalne pripravnosti.

U trenutku kada dominira jednoglasan stav i odobravanje ubistva generala odgovornog za mnoga stradanja demokrati imaju podijeljena mišljenja u vezi s posljedicama tog poteza, a mogu se čuti i upozorenja na ono što može proizaći iz cijele situacije.

U prvim reakcijama koje su uslijedile nakon saopćenja da su Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik šefa šiitskih Jedinica narodne mobilizacije (Hashd al-Shaabi), poginuli u napadu na njihove automobile na putu s aerodroma u Bagdadu, Pentagon je saopćio da je vojska preduzela odlučujuću odbrambenu akciju kako bi zaštitila Amerikance u inozemstvu i da je u akciji ubijen Soleimani, koga je SAD uvrstio na terorističku listu, stoji u saopćenju.

“Po nalogu predsjednika, američka vojska izvela je odlučujuću odbrambenu akciju kako bi zaštitila Amerikance u inozemstvu ubivši Qassema Soleimanija”, navodi se u saopćenju Pentagona.

Napad i motivi

Pentagon je u saopćenju dodao da je Soleimani odobrio napade na američku ambasadu u Bagdadu ove sedmice, napominjući da je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i službeno osoblje u Iraku i širom regije.

U saopćenju se navodi i da su Soleimani i njegove jedinice Quds odgovorne za smrt stotina pripadnika američkih i koalicijskih snaga, kao i za ranjavanja hiljada drugih.

Pentagon je također rekao da je zračni udar američkih snaga bio usmjeren na odvraćanje budućih iranskih planova za napad.

U istom kontekstu Bijela kuća saopćila je da je Soleimani planirao napade na američke diplomate i američku vojsku u Iraku i regiji.

Predsjedavajući Odbora za vanjske odnose američkog Senata smatra da ubistvo Soleimanija pruža priliku Iraku za iscrtavanje budućnosti daleko od iranske kontrole.

Prethodno obavještenje

S druge strane, Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma saopćio je da Kongres nije unaprijed obaviješten o odluci da se izvede atentat na Soleimanija. Šef Odbora pojasnio je da je zemlja ponovo na ivici direktne konfrontacije na Bliskom istoku.

“Ovaj napad izveden je bez obavještavanja ili savjetovanja s Kongresom”, naveo je demokratski zastupnik Eliot Engel u saopćenju.

“Izvođenje tako opasnog čina bez uključivanja Kongresa povlači za sobom ozbiljne pravne probleme i time se ponižavaju ovlasti Kongresa”, izjavio je Engel, zastupnik iz New Yorka.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi saopćila je da napad u kojem je ubijen Soleimani prijeti ozbiljnijom eskalacijom nasilja. “Sjedinjene Američke Države i svijet ne mogu dopustiti da napetosti eskaliraju do tačke bez povratka”, kazala je.

Eskalacija i upadi

Važno je napomenuti da je napad uslijedio nakon eskalacije između Sjedinjenih Američkih Država i iračkih Jedinica narodne mobilizacije i njihovih pristalica.

Pristalice Narodne mobilizacije provalile su u utorak u američku ambasadu u Bagdadu i nastavili protestirati ispred nje dva dana. Incident je uslijedio u znak osude zračnih napada koje je američka vojska izvela prošle sedmice na baze iračkih jedinica Kataib Hezbollah, jedne od frakcija Narodne mobilizacije koju podržava Iran.

Washington je saopćio da su zračni napadi, u kojima je poginulo 25 ljudi, bili odgovor na raketne napade u kojima je ubijen američki vojni ugovarač na sjeveru Iraka.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u četvrtak da postoje indicije da Iran ili proiranske frakcije planiraju nove napade, zbog čega bi njegova zemlja mogla preduzeti preventivne korake radi zaštite američkih snaga.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon što su važni gosti stigli na bagdadski aerodrom, uputili su se ka gradu; tada su zasuti granatama i raketama i onda se dogodilo nešto što niko nije mogao očekivati.

03 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO