Imenovan novi zapovjednik elitne iranske jedinice

Brigadni general Esmail Qaani novi je zapovjednik snaga Al Quds Revolucionarne garde (Reuters)
Brigadni general Esmail Qaani novi je zapovjednik snaga Al Quds Revolucionarne garde (Reuters)

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei imenovao je Esmaila Qaanija novim zapovjednikom elitne jedinice Revolucionarne garde nakon smrti generala Qassema Soleimanija u Bagdadu, javlja Beta.

“Nakon mučeničke smrti slavnog generala Qassema Soleimanija imenujem brigadnog generala Esmaila Qaanija zapovjednikom snaga Al Quds Revolucionarne garde”, navodi se u saopćenju ajatolaha objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu.

Soleimani je ubijen noćas u napadu američkih snaga.

Pentagon je saopćio da je Soleimani ubijen po naređenju Donalda Trumpa.

Khamenei i predsjednik Irana Hassan Rouhani obećali su da će se osvetiti za smrt generala.

Skupovi u čast Soleimaniju

U međuvremenu, više medijskih izvora izvijestilo je da iranski borbeni avioni patroliraju u zapadnim dijelovima zemlje prema granici s Irakom.

Američki napad izaziva dramatičnu eskalaciju i tenzije s Iranom, koje kontinuirano rastu otkad je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo sankcije toj zemlji.

Zvaničnici iranske Revolucionarne garde (IRGC), klerici, ministri, članovi parlamenta i poslovna zajednica reagirali su jednoglasno na vijest o ubistvu, proglasivši Soleimanija “palim herojem”.

Nakon molitvi organizirana su okupljanja u Teheranu i širom zemlje u spomen Soleimaniju, na kojima se izražavaju osude SAD-a i Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon što su važni gosti stigli na bagdadski aerodrom, uputili su se ka gradu; tada su zasuti granatama i raketama i onda se dogodilo nešto što niko nije mogao očekivati.

03 Jan 2020

Je li ubistvo Soleimanija povod za objavu rata?

Američko-iranski odnosi imali su mnogo zbližavanja i udaljavanja, ali nikad nisu bili ciljani politički i vojni čelnici – sada je prijeđena ta granica.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO