EU zabrinut zbog odluke Turske da pošalje vojnike u Libiju

Khalifa Haftar poručio je ranije da suspendira Sporazum iz Skhirata i proglašava se 'šefom države' (EPA)
Khalifa Haftar poručio je ranije da suspendira Sporazum iz Skhirata i proglašava se 'šefom države' (EPA)

Europska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog odluke Velike narodne skupštine Turske da odobri slanje vojnih trupa u Libiju, priopćeno je iz Ureda glasnogovornika EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku.

“Unija je ponovila svoje čvrsto uvjerenje da ne postoji vojno rješenje libijske krize. Akcije koje podržavaju oni koji se bore u sukobu samo će dodatno destabilizirati zemlju i širu regiju”, navodi se u priopćenju, kako prenosi agencija Fena.

Ističe se kako je nužno da svi međunarodni partneri potpuno poštuju embargo na oružje UN-a i podrže napore posebnog predstavnika Ujedinjenih naroda Ghassana Salamea i Berlinski proces, kao jedini put prema mirnoj, stabilnoj i sigurnoj Libiji.

“EU će se i dalje aktivno baviti podrškom svim mjerama i koracima koji vode ka deeskalaciji i efektivnom primirju i nastavku političkih pregovora”, navodi se u priopćenju.

Turski parlament odobrio slanje vojske

Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju, javile su ranije agencije, nakon što je turska Vlada parlamentu podnijela zahtjev kojim je zatražila odobrenje za razmještanje trupa u Libiji, tvrdeći da sukob u toj zemlji može eskalirati u građanski rat i ugroziti interese Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna rekao da je vlada libijskog premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju pozvala Tursku da pošalje svoje snage nakon što su dvije strane potpisale sporazum o vojnoj suradnji.

Ankara i Tripoli također su potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma naišla su na osude iz regije i drugih zemalja.

Al-Sarrajeva administracija od travnja se suočava s ofenzivom rivalske vlade bazirane u istočnoj Libiji i snaga vjernih generalu Khalifi Haftaru, koji pokušava zauzeti Tripoli.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija, dok vladu sa sjedištem u Tripoliju pomažu Turska, Katar i Italija.

Izvor: Agencije


Povezane

U bombardiranju južnih predgrađa glavnoga grada Libije, Tripolija, koje su izvele pobunjeničke snage odane generalu Haftaru, ubijena su četiri civila. S druge strane, snage međunarodno priznate libijske vlade smještene u Tripoliju saopštile su da su zarobile 25 Haftarovih boraca, uključujući i plaćenike. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO