Ruski sistem Pancir-S sada i protiv mini dronova

Pancir-S sastoji se od 12 raketa zemlja-zrak i dvije automatske puške kalibra 30 milimetara, od kojih svaka može ispaliti do 40 metaka i projektila u sekundi (EPA)
Pancir-S sastoji se od 12 raketa zemlja-zrak i dvije automatske puške kalibra 30 milimetara, od kojih svaka može ispaliti do 40 metaka i projektila u sekundi (EPA)

Radarska stanica i rakete ruskog protivzračnog raketnog sistema Pancir-S dostigle su sposobnost da se bore protiv mini dronova, izjavio je danas Valerij Slugin, glavni projektant za protivzračne sisteme u Projektantskom birou “Šipunov” pri državnoj kompaniji Rostek, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

“Borba protiv malih i sporih meta osjetljivo je područje za sve radarske stanice i danas se drugi protivzračni sistemi nisu sposobni boriti s takvim dronovima, kao što je kvadkopter Fantom, čija je maksimalna veličina samo 35 centimetara”, objasnio je Slugin za TASS.

Rekao je da su ruski stručnjaci adaptirali sposobnost Pancira za lociranje kako bi niske mete mogle biti otkrivene i precizno praćene. Dodao je da su u raketama urađena i određena poboljšanja.

Borba protiv raznih raketa

Slugin je podsjetio da u početku mini dronovi nisu bili među metama Pancira jer su u vrijeme stvaranja tog oružja bespilotne letjelice uglavnom bile prilično velike i brze.

Kako je rekao, Pancir je namijenjen borbi protiv raketa ispaljenih iz višestrukih raketnih sistema, minobacačkih projektila, krstarećih raketa i hipersoničnog oružja.

Pancir-S je samohodni zemaljski raketni sistem zemlja-zrak, namijenjen odbrani vojnih i civilnih objekata od svih savremenih i budućih oružja za napad iz zraka.

Sastoji se od 12 raketa zemlja-zrak i dvije automatske puške kalibra 30 milimetara, od kojih svaka može ispaliti do 40 metaka i projektila u sekundi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO