Rekordan broj američkih bombi bačen na Afganistan

Tokom prošle godine, SAD je bacio 7.423 bombe na ciljeve u Afganistanu, a u istom periodu poginulo je 717 civila u udarima (EPA)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu je izbacila rekordan broj bombi protekle godine, više nego ijedne od posljednjih 10 godina, navode američke zračne snage.

Tokom 2019. godine, SAD je bacio 7.423 bombe na ciljeve u Afganistanu, što je više nego godinu ranije kada su bačene 7.362 bombe, navodi se u izvještaju Centralne komande američke avijacije (AFCENT).

Ova brojka predstavlja dramatičan porast u granatiranju afganistanski lokacija, u odnosu na 2009. kada je bačeno 4.147 bombi za vrijeme bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Američke snage su pojačale sa zračnim udarima od izbora Donalda Trumpa 2016. kada je Washington ukinuo uvjet po kojem su mete trebale biti “približne” američkim ili afganistanskim snagama kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Iz UN-a i grupa za ljudska prava učestalo izražavaju zabrinutost zbog povećanja broja i snage zračnih udara širom države koje vrše američke i afganistanske snage, te zbog dramatičnog povećanja broja civilnih žrtava.

Broje civilne žrtve

U nedjelju je najmanje sedam civila, od čega troje djece, ubijeno u zračnim udarima koje je afganistanska vojska izvela u sjevernoj provinciji Balkh što je izazvalo žestoke proteste lokalnog stanovnika.

Ranije ovog mjeseca je više od 60 civila ubijeno ili ranjeno u napadu američke bespilotne letjelice u kojem je cilj bio komandant jedne grupe koja se odvojila od talibanskog pokreta u zapadnoj provinciji Herat.

U oktobru je iz UN-a objavljeno kako postoje izvještaji o američkim napadima na navodne talibanske laboratorije za proizvodnju droge kada je poginulo najmanje 30 civila, uključujući djecu. Ovu tvrdnju je brzo negirala međunarodna vojna misija u Afganistanu koju predvodi SAD.

U prvoj polovini 2019. godine, 717 civila je ubijeno u djelovanju afganistanskih i američkih snaga, što je dramatičan porast za 31 posto u odnosu na godinu ranije, objavio je UN prošle godine.

Izvor: Al Jazeera