UN zabrinut zbog suđenja navodnim pripadnicima ISIL-a u Iraku

Izvještaj izaziva zabrinutost zbog nepravednih suđenja i stavljanje optuženih u ozbiljan hendikep, navodi UN (EPA)

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog suđenja stotinama navodnih pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku, od kojih su neki samo pripremali obroke, nudili medicinske usluge ili bili “ljudski štit” toj oružanoj grupi.

Irak je procesuirao hiljade slučajeva na osnovu svog protivterorističkog zakona, uključujući pritvorenike van Bliskog istoka, koji su prebačeni iz susjedne Sirije nakon rata vođenog od 2014. do 2017. protiv pripadnika ISIL-a, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zajednički izvještaj UN-ovog Ureda za ljudska prava u Iraku (UNAMI) i Ureda Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava (UNHCR) obuhvata 794 suđenja koja su obavljena između 1. maja 2018. i 31. oktobra 2019, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Jeremy Lawrence na brifingu u Ženevi.

‘Nepravedna suđenja’

“Izvještaj izaziva zabrinutost zbog nepravednih suđenja i stavljanje optuženih u ozbiljan hendikep”, rekao je Lawrence i dodao da su slučajevi u izvještaju UN-a uključivali 28 stranih državljana iz 11 zemalja.

U nekim slučajevima pojedinci su prodavali povrće ili pripremali obroke članovima oružane grupe, navodi se u izvještaju.

Jedan mladić, koji je u to vrijeme imao 14 godina, osuđen je na 15 godina zatvora jer je priznao da je služio kao “ljudski štit” pripadnicima ISIL-a.

U drugom slučaju jedan apotekar osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu jer je pružio ljekarsku njegu članovima ISIL-a.

Optužbe pod protivterorističkim pravnim okvirom fokusirane su na “članstvo” u oružanoj organizaciji bez dovoljno razlikovanja između onih koji su počinili teška krivična djela i onih koji su se pridružili ISIL-u iz nužde da bi preživjeli ili pod prisilom, navedeno je u izvještaju.

Izvor: Agencije