Tužiteljica svjedočila o Weinsteinovom zlostavljanju

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualne prekršaje i napade proteklih decenija (EPA)

Jedna od dviju glavnih žrtava u suđenju Harveyju Weinsteinu ispričala je pred sudom kako ju je holivudski producent seksualno zlostavljao u dječjoj sobi njegovog stana u New Yorku, javlja AFP.

Premda je filmskog magnata više od 80 žena optužilo za silovanje i seksualno uznemiravanje, Weinsteina na njujorškom sudu tuže tek dvije žene.

Jedna od tužiteljica je bivša producentova pomoćnica Mimi Haleyi koja tvrdi kako ju je spolno zlostavljao u julu 2006. godine.

“Zvati policiju nisam mogla”, rekla je, objasnivši kako je tada u New Yorku radila bez radne vize i prijetio joj je izgon iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prije suđenja odbrana je pokušala diskreditirati njeno svjedočenje kazavši kako je više godina nakon navodnog seksualnog zlostavljanja bila u kontaktu s producentom.

Prijeti mu doživotni zatvor

Suđenje bivšem filmskom mogulu Weinsteinu, koji je zaslužan za nagrađivane filmove Zaljubljeni Shakespeare i Engleski pacijent, a koji se tereti za silovanje, počelo je ranije ovog mjeseca u Manhattanu.

Nekada jedan od najmoćnijih producenata se izjasnio kako nije kriv po optužbama za napade na dvije žene u New Yorku. Prijeti mu kazna doživotnog zatvora ukoliko bude osuđen po najtežoj tački optužnice “predatorski seksualni napad”.

Reuters navodi kako je više od 80 žena optužilo Weinsteina za seksualne prekršaje i napade proteklih decenija. Ove optužbe su osnažile pokret #MeToo kroz koji su stotine žena javno optužile moćne muškarce biznisa, politike, medija i zabave za seksualno zlostavljanje ili seksualne napade.

Weinstein negira optužbe i tvrdi kako su svi seksualni kontakti bili uz pristanak žena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO