Trump objavljuje ‘Sporazum stoljeća’, Palestinci ga unaprijed odbijaju

Palestina, Izrael, Protest
Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh tvrdi da plan ne predstavlja temelj za rješavanje sukoba (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će, kako je najavio dan ranije, objaviti detalje mirovnog plana za Bliski istok, koji su Palestinci unaprijed odbili.

Trumpovo obraćanje očekuje se u podne po lokanom vremenu u Washingtonu, navele su agencije.

Dan uoči objave plana, Trump je obavio razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon čega je rekao da bi se plan “trebao svidjeti” Palestincima, jer je “dobar za njih”.

No, palestinske vlasti već su rekle da neće prihvatiti sporazum, na kojem su viši Trumpovi savjetnici Jared Kushner, Avi Berkowitz i Jason Greenblatt radili tri godine.

‘SAD izgubio kredibilitet’

Palestinske vlasti unaprijed su odbile prijedlog ispisan na 50 strana.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh tvrdi da taj plan ne predstavlja temelj za rješavanje sukoba, jer krši međunarodno pravo, te ga predlaže strana koja je “izgubila kredibilitet da bude posrednik u ozbiljnom političkom procesu”, pošto je “pristrasna prema Izraelcima”.

“Odbijamo plan i zahtjevamo da međunarodna zajednica ne bude partner u tome jer je u suprotnosti sa osnovama međunarodnog prava i poništava prava Palestinaca. To nije ništa drugo nego plan da se završi palestinski slučaj”, rekao je Shtayyeh. 

Palestinski čelnici su, također, zaprijetili da će razmotriti povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, ako Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) tvrdi da zadržava pravo da se “povuče iz dogovora o privremenoj” samoupravi.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla.

‘Plan je urota stoljeća’

“Tim planom privremena okupacija postaje trajna”, dodao je Saeb Erakat, glavni sekretar PLO-a.

Palestinski ministar za vanjske poslove Riyad al-Maliki napisao je u saopćenju da je “Trumpov plan urota stoljeća, kojom želi uništiti palestinsko pitanje”.

Na osnovu privremenog dogovora, poznatog kao Oslo II, koji su u septembru 1995. godine potpisali PLO i Izrael, Zapadna obala bila bi podijeljena na zonu A, pod palestinskom civilnom i sigurnosnom kontrolom, na zonu B, pod palestinskom civilnom i izraelskom sigurnosnom kontrolom, te zonu C, pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Taj privremeni dogovor je trebao isteći 1999. godine, ali su ga obje strane prešutno nastavile primjenjivati.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO