SAD došao do tijela poginulih u padu aviona u Afganistanu

Američka vojska demantirala je talibanske tvrdnje da su oni srušili avion (AP)

SAD je u utorak došao u posjed ostataka poginulih vojnika u padu američkog vojnog aviona u Afganistanu, čiji su identiteti najprije trebali biti potvrđeni, rekao je američki zvaničnik u utorak.

U ponedjeljak je američka vojska saopćila da se avion E-11A srušio u pokrajini Ghazni, ali je demantirala talibanske tvrdnje da su ga oni srušili, prenijela je Hina.

Ranije u utorak afganistanske snage i talibanski borci sukobili su se u centralnoj regiji, gdje je pao avion, dok je američka vlada pokušala doći do olupine koja je bila u području pod talibanskom kontrolom.

Američki obrambeni zvaničnik rekao je da je bilo nekoliko pokušaja da se dođe do tijela poginulih, ali da su zbog terena i vremena pokušaji bili otežani.

Službe sigurnosti odmah su poslane na mjesto događaja nakon prijave da se dogodila nesreća u okrugu Deh Jak, ali su ih u zasjedi dočekali talibani, rekao je za Reuters Halid Vardak, šef policije u Ghazniju, prenosi Hina.

Dvije osobe vode se kao nestale

“Prema našoj informaciji, bila su četiri tijela, dok se još dvije osobe vode kao nestale”, rekao je Vardak.

Glasnogovornik talibana ranije je rekao da će talibani dopustiti spasilačkom timu američke vojske da preuzmu tijela stradalih.

Nesreća se dogodila usred pregovora talibana i SAD-a o završetku 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump već odavno poziva na okončanje američkog uplitanja u Afganistan, koje je počelo invazijom nakon Al-Kaidinog napada na New York i Washington pokrenutog iz Afganistana 11. septembra 2001.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO