Palestinci protestiraju protiv Trumpovog plana

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo 'Ne sporazumu stoljeća' i 'Da nacionalnoj uniji' (Anadolija)

Stotine Palestinaca protestirale su u ponedjeljak u Gazi zbog dugo očekivanog bliskoistočnog mirovnog plana, nazvanog “Sporazum stoljeća”, koji se odnosi na okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, a koji će, kako je najavio u ponedjeljak, kasnije u utorak otkriti američki predsjednik Donald Trump.

Agencija Anadolija podsjeća da palestinski zvaničnici odbijaju plan, a jedan od njih ranije je naveo da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio Trumpov zahtjev da razgovaraju telefonom prije nego što plan bude otkriven.

Za vrijeme demonstracija u raznim dijelovima Pojasa Gaze demonstranti su reagirali protiv politike SAD-a i Izraela.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Ne ‘Sporazumu stoljeća'” i “Da nacionalnoj uniji”.

Traže vanrednu sjednicu Arapske lige

Trumpov “Sporazum stoljeća” o rješavanju bliskoistočne krize dosad nije predstavljen javnosti, a neki mediji pisali su da sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cijelosti pod kontrolu Izraela.

Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak približno šest miliona protjeranih Palestinaca.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh ranije je izjavio da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele sačuvati svoje političke karijere.

“Takozvani Sporazum stoljeća plan je kojim se Trump želi spasiti od opoziva, a Netanyahu od zatvora zbog korupcije. Nije to nikakav mirovni plan za Bliski istok nego plan spasa za Trumpa i Netanyahua”, poručio je šef palestinske vlade.

Ukazujući na period kad američki predsjednik želi objaviti sadržaj plana za rješenje bliskoistočne krize, Shtayyeh je rekao da je jasno da Trump i Netanyahu žele zadovoljiti sve izraelske zahtjeve i ovjekovječiti okupaciju palestinske zemlje.

Uoči objave plana Palestina je zatražila od Arapske lige da sazove vanrednu sjednicu kako bi se raspravljalo o načinima bavljenja američkim planom.

‘Izolirani palestinski entitet u Gazi’

Sjednica, koja bi trebala biti održana u subotu, događa se u ključnom trenutku i zahtijeva jedinstvenu arapsku poziciju u suočavanju sa svim opcijama “koje imaju za cilj isključenje palestinskog nacionalnog pitanja i podrivanje dvodržavnog rješenja, kao i mogućnosti uspostavljanja potpuno suverene palestinske države u granicama iz 1967. s Istočnim Jerusalemom kao prijestonicom”, pojasnio je palestinski ambasador pri Arapskoj ligi.

Također, palestinske vlasti saopćile su da novi plan ima za cilj uspostavljanje izoliranog palestinskog entiteta u Pojasu Gaze.

“Sporazum poziva na uspostavljanje izoliranog entiteta u Pojasu Gaze i uvođenje punog izraelskog suvereniteta na Zapadnoj obali”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Palestine u saopćenju, prenosi Fena.

U saopćenju se navodi da američki plan “nije ništa više od izraelske ideje u novom američkom ruhu koja se bavi palestinskim pitanjem kao populacijskim problemom”, kojem je potrebna ekonomska pomoć.

U međuvremenu su u utorak ujutro izbili sukobi između palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u Pojasu Gaze u blizini granice s Izraelom, a nije javljeno je li bilo povrijeđenih.

Izvor: Agencije