Netanyahu i formalno optužen za korupciju

Povlačenje zahtjeva za imunitet otvara put za sudske procese protiv premijera koji se priprema za nove vanredne izbore 2. marta (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i formalno je optužen za korupciju, nakon što je ranije povukao svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom, prenijela je agencija Hina.

On je povukao svoj zahtjev za imunitet od sudskih procesa u utorak, samo nekoliko sati prije početka parlamentarnih procedura, prenosi agencija AP.

U saopćenju objavljenom na njegovom zvaničnom profilu na Facebooku, Netanyahu, koji je u posjeti Washingtonu pred objavu mirovnog plana predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, napisao je kako je “odlučio da se ova prljava igra ne nastavi”.

Izraelski Parlament (Knesset) danas treba razgovarati o formiranju komiteta koji bi trebao razmatrati premijerski zahtjev za imunitet od tužbi.

Netanyahu je u novembru prošle godine optužen za prevaru, kršenje povjerenja i mito u tri odvojena slučaja. On negira da je bilo šta protivzakonito uradio, navodi AP.

Netanyahuova stranka Likud planira bojkotirati zasjedanje Knesseta.

‘Sudbonosni sat’

“U ovom sudbonosnom satu za narod Izraela, kada sam u Sjedinjenim Američkim Državama na historijskoj misiji stvaranja stalnih granica Izraela i osiguranja naše bezbjednosti u decenijama koje dolaze, Knesset treba otvoriti novu izložbu cirkusa o uklanjanju imuniteta”, napisao je na Facebooku.

Netanyahu i Trump se trebaju sastati u Bijeloj kući kako bi dugo očekivani Trumpov mirovni plan bio objavljen.

Izraelski premijer otputovat će iz Washingtona i u Rusiju radi traženja podrške za bliskoistočni mirovni plan, nazvan “sporazumom stoljeća”, koji se odnosi na okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, a kojeg će, kako je u ponedjeljak najavio, danas otkriti američki predsjednik Donald Trump, prenijela je agencija Anadolija.

Povlačenje zahtjeva za imunitet otvara put za sudske procese protiv premijera Netanyaha koji se priprema za nove vanredne izbore 2. marta.

Knesset se i dalje treba okupiti uprkos povlačenju zahtjeva Netanyahua pošto komitet treba razmatrati i zahtjev za imunitet bivšeg ministra Haima Katza koji se također tereti za korupciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO