Mahmoud Abbas: Jerusalem nije na prodaju

Nije moguće da ijedan palestinski musliman ili kršćanin prihvati ovaj plan, kaže Mahmoud Abbas (EPA)

Predsjednik Palestinske samouprave Abbas odbacio je u utorak mirovni plan za Bliski istok američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Abbas je na konferenciji za novinare u Ramallahu kritizirao je plan te poručio kako “Jerusalem nije na prodaju”.

Palestinski predsjednik je kazao kako nije promijenjen stav o planu kojeg Washington naziva “Sporazumom stoljeća”.

“Nije moguće da ijedan palestinski musliman ili kršćanin prihvati ovaj plan. Hiljadu puta govorimo ‘ne’ ‘Sporazumu stoljeća'”, rekao je Abbas.

‘Prioritetno oružje mirovni pokret’

Dodao je kako će se boriti svim snagama i da će “prioritetno oružje u ovom ratu biti mirovni pokret”.

Nakon što je Trump u Bijeloj kući u utorak ranije predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su broje reakcije iz svijeta.

U Gazi su demonstranti bijes izrazili paljenjem izraelskih zastava i fotografija Trumpa, a palili su i gume kako bi poručili da odbacuju pomenuti plan.

Trumpova inicijativa, čiji je glavni autor njegov zet Jared Kushner, između ostalog predviđa nepodijeljeni Jerusalem koji bi bio glavni grad Izraela, ali i zadržavanje nelegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Tramp predstavio je svoj dugo najavljivani mirovni plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. U zajedničkom obraćanju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Trump je rekao da će nepodijeljeni Jerusalem biti izraelski. Poručio je da Palestinci i izraelski doseljenici neće biti istjerani iz svojih domova na okupiranoj Zapadnoj obali, te kako je njegov plan “posljednja […]

Published On 28 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO