Mađarska kupuje tenkove i haubice za pola milijarde eura

Novom vojnom tehnikom Mađarska će oformiti jednu tenkovsku i dvije samohodne artiljerijske divizije (EPA)

Mađarska će ove godine nastaviti sa obimnim programom modernizacije svojih oružanih snaga u okviru kojeg će nabaviti 44 tenka i 24 samohodne haubice iz Njemačke ukupne vrijednosti od pola milijarde eura, prenosi Beta.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net), riječ je o programu koji predviđa nabavku 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 iz Njemačke.

U istom paketu Budimpešta dobija i 12 polovnih tenkova Leopard 2 za obuku i 13 logističkih vozila.

Početak isporuke se očekuje iduće godine, a završetak posla 2025. godine.

Tom tehnikom Mađarska će oformiti jednu tenkovsku i dvije samohodne artiljerijske divizije, odnosno jednu brigadu za brzo djelovanje naoružanu na nivou najrazvijenijih NATO članica.

Kupovina opreme na evropskom tržištu

Strateško opredjeljenje Budimpešte je da vojnu opremu za potrebe programa modernizacije kupuje na tržištu Evropske unije, zbog čega su glavni partneri kompanija Airbus za helikoptere H-145M i H-225M i njemački Rheinmetall i KMV za oklopnu tehniku.

Dok ne stigne njemački oklop, Mađarska ima jedan bataljon sa 30 zastarjelih tenkova T-72, četiri bataljona borbenih vozila pješadija BTR-80A sa topom od 30 mm i 260 BTR-80 u varijanti oklopnog transportera sa mitraljezom kalibra 14,5 mm.

Vozila BTR-80 Budimpešta je dobila devedesetih godina prošlog vijeka u okviru kompenzacije za dug bivšeg SSSR-a a ne isključuje se mogućnost da ta oprema ostane u upotrebi zbog planiranog povećanja brojnog stanja vojske do 2026. godine.

Izvor: Agencije