Istraga zbog izraelske zastave na fabričkom dimnjaku u Njemačkoj

Auschwitz, koji se nalazi u Poljskoj, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945 (EPA)

Njemački pravosudni organi planiraju da otvore istragu za podsticanje na rasnu mržnju poslije podizanja izraelske zastave na dimnjaku napuštene fabrike u Leipzigu, na 75. godišnjicu oslobođenja nacističkog logora Auschwitz, javlja dnevnik Bild.

Tijela žrtava holokausta ubijenih u gasnim komorama nacističkih logora ili umrlih od iznurenosti i bolesti spaljivana su u pećima krematorija čiji dimnjaci su danonoćno ispuštali dim, prenosi Beta.

Sud razmatra mogućnost otvaranja istrage zbog sumnje na podsticanje na rasnu mržnju, rekao je Andreas Rikken, portparol tužilaštva u Leipzigu, koji se nalazi u nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj.

Hitlerovski pozdrav

Prema listu informisane su policijske službe zadužene za političke zločine. 

Vatrogasci i kriminalna policija došli su tokom dana da uklone tu zastavu i da je odnesu na analizu, naveo je isti izvor.

U Pirni kod Dresdena policija je otvorila istragu pošto je jedna 23-ogodišnja Njemica napravila hitlerovski pozdrav, prenose svjedoci, na margini ceremonije sjećanja na 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, ubijenih u logoru Auschwitz-Birkenau.

Taj logor, koji se nalazi u sadašnjoj Poljskoj, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945.

Izvor: Agencije


Povezane

‘Nebo je bilo prekriveno gustim crnim oblacima krematorijskog dima. I onda je to padalo na tlo. Ako si vani bio malo dulje, uvijek su ti ruke bile masne’.

Published On 24 Jan 2020

Obilježavanje godišnjica iz Drugog svjetskog rata postalo je poprište političke borbe, u kojoj političarima nisu važne žrtve nego to da se očiste tamne naslage na slici vlastite nacije.

opinion by Nenad Radičević
Published On 27 Jan 2020
Branko Lustig

Filmski producent, koji je preživio holokaust, zamolio je novinare da što više pišu o holokaustu kako se više nikad ne bi dogodio.

Published On 26 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO