Airbus plaća milijarde eura zbog korupcije

Dionice Airbusa ojačale su nakon što su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspjela podvući crtu ispod afere (EPA)

Evropski proizvođač aviona Airbus saopćio je da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije pokrenutih povodom optužbi za mito i korupciju te kršenje propisa o kontroli izvoza.

Francuske i britanske vlasti pokrenule su istragu protiv Airbusa zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u posljednjih više od deset godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija se suočila i s istragom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Porasle dionice kompanije

Iz Airbusa su naveli da ne mogu objaviti podrobnije detalje o pregovorima s nadležnim organima, kao ni iznos koji će morati platiti na ime nagodbi.

Neki mediji špekuliraju da je riječ o gotovo tri milijarde eura, dodaje britanska agencija.

Uprkos tome, dionice Airbusa ojačale su nakon što su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspjela podvući crtu ispod te afere.

Na otvaranju trgovanja dionice Airbusa porasle su za 2,3 posto.

“Airbus potvrđuje da je postigao načelni sporazum s francuskim Parquet National Financierom [državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata] i britanskim Uredom za krupne prevare [SFO], kao i s američkim vlastima”, piše u saopćenju kompanije.

Otpušteno 100 zaposlenih

Dalje se precizira da su sporazumi postignuti “u okviru istrage po optužbama za mito i korupciju, kao i u vezi s poštivanjem američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem”.

Sporazume tek trebaju odobriti sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Airbus je već otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih te pitanja poštivanja propisa, kao rezultat vlastite istrage koju je proveo zbog sumnji u koruptivne radnje.

Izvor: Agencije