Revolucionarna garda: Osveta ako SAD nastavi s prijetnjama

Upozoravam ih da se povuku s ovog polja', rekao je general Salami (EPA)
Upozoravam ih da se povuku s ovog polja', rekao je general Salami (EPA)

Šef iranske Revolucionarne garde, general Hossein Salami, upozorio je da će se osvetiti američkim i izraelskim zapovjednicima ako Sjedinjene Američke Države nastave prijetiti iranskim generalima.

“Upozoravam ih da se povuku s ovog polja”, rekao je on državnoj televiziji, upozorivši da će, ako to ne učine, “definitivno zažaliti”.

U američkom zračnom napadu dronom 3. januara kod aerodroma u Bagdadu ubijen je najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, koji je predvodio jedinice Quds Revolucionarne garde.

Pet dana kasnije Iran je ispalio rakete na dvije baze u Iraku, gdje su smještene i američke snage, podsjeća agencija AP, a prenosi Tanjug.

Soleimanija je naslijedio Esmail Ghaani, koji je poručio da će nastaviti putem svog prethodnika.

Američke prijetnje i odgovor Irana

Salami je reagirao na komentare američkog specijalnog predstavnika za Iran Briana Hooka, koje je iznio prošle sedmice na ekonomskom forumu u Davosu za jedan saudijski list.

Upitan da prokomentira Ghaanijevo obećanje, Hook je za list Asharq al-Awsat rekao: “Ako bude pratio sličan put ubijanjem Amerikanaca, zadesit će ga ista sudbina.”

Salami je istakao da SAD i Izrael trebaju znati da, ako budu prijetili iranskim generalima, “niko od njih neće naći sigurno mjesto” za život.

Naveo je da će reakcija Irana na stalne prijetnje biti “potpuno drugačija”, ne iznoseći detalje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO