Desničari nisu uspjeli osvojiti uporište italijanske ljevice

Emilia-Romagna jedan je od najbogatijih dijelova Italije iz kojeg dolaze sportski automobili Ferrari i sir 'parmezan' (EPA)
Emilia-Romagna jedan je od najbogatijih dijelova Italije iz kojeg dolaze sportski automobili Ferrari i sir 'parmezan' (EPA)

Lider desničarske italijanske stranke Liga Matteo Salvini nije uspio okončati višedecenijsku vladavinu ljevičara u sjevernoj regiji Emilia-Romagna, na nedjeljnim izborima koji su donijeli olakšanje poljuljanoj ljevici, prenose agencije.

Sa 98 posto izbrojanih glasova, aktuelni guverner iz Demokratske stranke (PD) Stefano Bonaccini osvojio je 51,4 posto glasova na jučerašnjim izborima, dok je Lucia Borgonzoni, kandidatkinja koju su podržali Liga i saveznici, osvojila 43,7 posto glasova, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Salvini je od početka godine vodio žestoku kampanju u ovoj regiji, uporištu ljevice već 70 godina, želeći izvojevati iznenadnu pobjedu koja bi mu pomogla da obori državnu Vladu gdje su PD i druge stranke u internim sukobima.

„Vladajuća većina iz ovih izbora izlazi snažnija“, naveo je lider demokrata Nicola Zingaretti, te dodao kako Salvini nije uspio u pokušaju da „izgura Vladu sa pozicije“.

Utješna pobjeda na jugu

Salvinijev blok ipak je slavio na drugim regionalnim izborima u nedjelju, pobijedivši u slabo razvijenom jugu Italije, odnosno u regiji Calabria.

No, glavna nagrada je bez sumnje bila regija Emilia-Romagna, jedan od najbogatijih dijelova Italije iz koje dolaze sportski automobili Ferrari i sir ‘parmezan’.

„Emilia-Romagna je poslala signal. Salvini zna pričati o problemima, ali ne zna kako ih riješiti i to su ljudi vidjeli“, rekao je Zingaretti.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijani izlaze na izbore u regiji Emilija-Romanja. Ključni je to test za bivšeg zamjenika premijera Matea Salvinija i njegovu ultradesničarsku stranku LIGA. Salvini se nada da bi rezultati današnjih izbora mogli dovesti do pada državne vlade i raspisivanja opštih izbora. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO