UN: Nekoliko zemalja prekršilo libijski embargo na oružje

Libija
Pobunjene snage od početka godine izvode raketne napade na južne četvrti Tripolija (Reuters)

Nekoliko zemalja prekršilo je embargo na oružje za Libiju dogovoren na međunarodnom samitu u Berlinu prošle sedmice, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Učesnici samita održanoga prošle nedjelje, među njima Rusija i Turska, koje su podržale suprotstavljene strane u libijskom dugotrajnom sukobu, dogovorile su se da će podržati UN-ov embargo i prekinuti vojnu pomoć zaraćenim stranama.

“Proteklih deset dana primijećeno je slijetanje većeg broja teretnih i drugih aviona na libijskim aerodromima u zapadnim i istočnim dijelovima zemlje koji dopremaju zaraćenim stranama savremeno oružje, oklopna vozila, savjetnike i borce”, navodi se u izjavi misije UN-a u Libiji (UNSMIL).

Bojno polje preko posrednika

Premda UNSMIL nije spomenuo koje su zemlje prekršile embargo, saopćio je da je “nekoliko zemalja koje su sudjelovale na berlinskoj konferenciji” uključeno u “trenutni transport stranih boraca, oružja, municije i savremenih sistema”, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Nakon samita u Berlinu, 16 zemalja i organizacija potpisalo je deklaraciju koja uključuje planove za međunarodne napore da se prati provedba embarga.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je tim povodom da je “deklaracija snažan signal da smo potpuno spremni podržavati mirno rješenje libijske krize”.

Previranja u Libiji traju od 2011. godine, nakon svrgavanja i ubistva Muammar Gaddafija, kada je zemlja postala bojno polje na kojoj se odvija rat preko posrednika.

Proteklih mjeseci eskalirao je građanski rat između međunarodno priznatog premijera Fayeza al-Sarraja i odmetnutog generala Khalife Haftara.

Izvor: Agencije