Novi snimak Trumpa: Oslobodite se ambasadorice Yovanovitch

Bivša američka ambasadorica u Ukrajini Marie Yovanovitch je smijenjena u aprilu 2019. godine (EPA)
Bivša američka ambasadorica u Ukrajini Marie Yovanovitch je smijenjena u aprilu 2019. godine (EPA)

U danas objavljenom audio snimku američkog predsjednika Donalda Trampa sa donatorske večere 2018. godine čuje se kako on energično govori o otpuštanju tadašnje ambasadorice u Ukrajini Marie Yovanovitch i u jednom trenutku kaže: “Oslobodite je se!”

Skoro 90 minuta dug snimak javno je podijelio advokat Leva Parnasa, biznismena rođenog u tadašnjem Sovjetskom savezu, koji je nakon toga radio s Trumpovim advokatom Rudyem Giulianijem na smjeni Marie Yovanovitch, koja je uslijedila u aprilu 2019. godine.

“Izbacite je sutra. Ne zanima me. Uradite to, OK”, čuje se kako Trump govori na snimku, prenosi CNN.

‘Bez nas, ne mnogo dugo’

Kako se navodi, novinari tog medija preslušali su snimak, ali nisu mogli identificiratidruge sagovornike osim Trampa, prenio je Tanjug.


[Reuters]

Snimak donosi novi fokus na povezanost američkog predsjednika s Parnasom, za koga tvrdi da ga nikada nije upoznao, kao i na Trumpovu želju da skloni Marie Yovanovitch, što je jedna od optužbi u procesu za njegov opoziv.

Parnasov advokat Joseph Bondy napisao je na Twitteru da je snimak načinio drugi Gulianijev saradnik Igor Fruman i podijelio ga s Parnasom odmah poslije večere.

Bondy je dodao da biznismen ima još snimaka predsjednika SAD-a.

Tokom diskusije Trump je upitao osobu koja bi mogla biti Parnas koliko dugo bi Ukrajina mogla izdržati borbu protiv Rusije.

“Bez nas, ne mnogo dugo”, čuje se kako odgovara drugi glas, dok druga osoba dodaje “Oko 30 minuta.”

‘Svima priča da će biti opozvan’

Osoba za koju se vjeruje da je Parnas zatim kaže da bi trebalo početi s “uklanjanjem ambasadorice Yovanovitch, koja je ostatak [Bill] Clintonove administracije”.

Na pitanje Trumpa da li misli na ambasadoricu u Ukrajini, osoba za koju se vjeruje da je Parnas odgovara: “Da, ona ide okolo i svima priča – sačekajte, on će biti opozvan.”

Nakon smijeha za stolom, čuje se kako neko kaže: “Ona će otići sutra.”

Desetak sekundi kasnije, Trump je ljutito rekao: “Oslobodite se nje, izbacite je sutra. Izbacite je, OK. Uradite to.”

Savezno tužilaštvo u New Yorku optužilo je u oktobru Parnasa i Frumana za zloupotrebu finansiranja kampanje, a oni su se izjasnili da nisu krivi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO