Maas pozvao na borbu protiv antisemitizma

Heiko Maas je rekao da premalo zemalja Evropske unije ima nacionalne komesare protiv antisemitizma (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je u nedjelju da se pojačaju napori protiv antisemitizma, kako bi se isključila mogućnost da se mnogi Jevreji odluče da napuste zemlju.

U članku u sedmičniku Der Spiegel kazao je da njemački političari moraju učiniti više, ali da postoji jedna stvar koju ne mogu učiniti – nadomjestiti solidarnost u svakodnevnom životu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Njemački ministar je rekao da je antisemitizam postao dio svakodnevnog života za Jevreje u Njemačkoj i da ga ne iznenađuje što skoro svaki drugi Jevrej u Njemačkoj razmišlja o odlasku iz zemlje.

‘Spriječiti masovni egzoduz Jevreja’

“Moramo pod hitno preduzeti protivmjere da se takve misli ne pretvore u gorku stvarnost i da ne dođe do masovnog egzodusa Jevreja iz Njemačke”, napisao je Maas.

Prema njegovim riječima, prava je noćna mora i sramota da se Jevreji u Njemačkoj više ne osjećaju kao kod kuće, 75 godina nakon oslobođenja Auschwitza.

Maas je kazao da premalo zemalja Evropske unije ima nacionalne komesare protiv antisemitizma.

Istakao je da će Njemačka, kada kasnije ove godine bude predsjedavala EU-om, pojačati borbu protiv online mržnje i dezinformacija.

Maas je rekao da se sigurnost jevrejskih objekata i zajednica mora poboljšati u cijeloj Evropi.

Izvor: Agencije