U iranskom napadu 34 američka vojnika dobila potres mozga

Među simptomima koje imaju vojnici su glavobolja, vrtoglavica, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučnina (EPA)
Među simptomima koje imaju vojnici su glavobolja, vrtoglavica, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučnina (EPA)

Ukupno 34 američka vojnika zadobila su potres mozga nakon iranskog napada na zračnu bazu Ain al-Assad u Iraku 8. januara, saopćio je Pentagon, prenosi Hina.

Polovina ih se već vratila u svoje jedinice, osmorica su vraćena u Sjedinjene Američke Države a devetorica upućena u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, gdje će se liječiti zbog simptoma potresa mozga kao posljedice eksplozije, rekao je na konferenciji za novinare Jonathan Hoffman, glasnogovornik američkog ministarstva odbrane.

Među simptomima koje imaju vojnici spomenuo je “glavobolju, vrtoglavicu, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučninu”. Ti su simptomi kod nekih brzo nestali, a kod nekih su se pogoršali pa su vojnici evakuirani.

Teheran je u noći sa 7. na 8. januara raketirao baze Ain al-Assad (na zapadu) i Erbil (na istoku), gdje je stacioniran dio od 5.200 američkih vojnika, kao odgovor na ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija.

Pentagon priznao povrede vojnika

“Niko od Amerikanaca nije ranjen u noćašnjem napadu”, rekao je američki predsjednik Donald Trump u televizijskom obraćanju jutro nakon napada.

No prošle sedmice Pentagon je priznao da je desetak vojnika zadobilo potres mozga.

Odgovarajući u Davosu na to pitanje Trump, koji ne želi vojnu eskalaciju s Teheranom, ponovo je u srijedu umanjio razmjere posljedica iranskog napada.

“Čuo sam da pate od glavobolje”, rekao je. “Ne smatram to težom ozljedom”.

Glasnogovornik Pentagona je porast broja ozlijeđenih obrazložio time što se simptomi ponekad javljaju tek nakon više dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Američke vojne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima iz Irana. Dvije baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute su sa više od 22 projektila, potvrdio je Pentagon. Nema žrtava. 17 balističkih raketa pogodilo je bazu Al-Asad, a njih pet pogodile su bazu u Erbilu. U Washingtonu je Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO