Pompeo prekinuo intervju; vikao i psovao na novinarku

Pompeo nije htio da odgovori na ponovljena pitanja o Ukrajini i američkoj ambasadorki u Kijevu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo vikao je, uz psovke, na novinarku Mary Louise Kelly poslije intervjua koji je prekinuo nezadovoljan što mu je postavljala pitanja o Ukrajini, saopštio je National Public Radio (NPR)

Intervju je bio dogovoren i vođen u State Departmentu, ali Pompeo nije htio da odgovori na ponovljena pitanja o Ukrajini i američkoj ambasadorki u Kijevu, navodeći da je pristao na intervju o politici administracije prema Iranu. Novinarka je tvrdila da je sa njegovim saradnicima dogovoreno da i Ukrajina bude jedna od tema.

U saopštenju NPR se navodi da je “odmah poslije pitanja o Ukrajini, intervju završen”.

Pompeo je ustao i gledao u Kelly nekoliko sekundi, a zatim napustio sobu. Njegov saradnik zamolio je Kelly da pođe za Pompeom u njegove odaje u State Departmentu, bez diktafona, navodi se u saopštenju NPR.

“Pompeo je u sobi glasno izrazio nezadovoljstvo zbog pitanja o Ukrajini. Više puta je upotrebio psovke i pitao novinarku: “Da li mislite da je Amerikancima stalo do Ukrajine”?

Tražio da pokaže Ukrajinu na karti svijeta

Sama novinarka je kasnije rekla: “Odveli su me u privatne odaje sekretara, gdje je čekao i vikao na mene otprilike isto onoliko dugo koliko je trajao intervju”.

Prema njenim riječima, koristio je psovke.

Onda je novinarku upitao da li bi mogla naći Ukrajinu na mapi, a kad je potvrdno odgovorila, pozvao je saradnike da mu donesu mapu svijeta bez obilježenih zemalja.

“Pokazala sam na Ukrajinu. Onda je sklonio mapu. Rekao je: ‘Ljudi će čuti o ovome’, okrenuo se i kazao da ima posla, a ja sam mu zahvalila na izdvojenom vremenu i otišla”, rekla je novinarka.

Ni Bijela kuća, ni State Department nisu odgovorili na upit CNBC za komentar.

Izvor: Agencije