Žrtve u novom napadu na vladine snage u Siriji

Provincija Halep je dio sjeverozapadne zone deeskalacije, gdje su vojne aktivnosti okončane na osnovu sporazuma Rusije i Turske (EPA)

U novim napadima pobunjenika na vladine snage u Halepu na sjeveru Sirije poginulo je 11 ljudi, 30 ih je ranjeno, a naoružane grupe bombardovale su taj grad 48 puta u posljednja 24 sata, saopćio je šef Centra za pomirenje pri ruskom Ministarstvu odbrane, general-major Jurij Borenkov.

On je rekao da su tokom borbi s borcima poginula tri sirijska vojnika i osam civila, među kojima žene i djeca, a da je ranjeno osam vojnika i 22 civila.

Borenkov je precizirao da je nove napade na položaje vladinih snaga zapadno od Halepa izvelo 70 boraca uz podršku četiri vojna vozila naoružana treškom artiljerijom.

Sporazum Rusije i Turske

Prema njegovim riječima, napadi su odbijeni tenkovima i ručnim oružjem, a borci su se vratili na početne pozicije.

Provincija Halep je dio sjeverozapadne zone deeskalacije, gdje su vojne aktivnosti okončane 9. januara na osnovu sporazuma Rusije i Turske.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, međutim, u bambardovanjima gradova u zapadnim i centralnim dijelovima zone između 16. i 22. januara poginulo je 28 civila, a 56 ih je ranjeno.

Izvor: Agencije