Johnson i EU potpisali sporazum o razdruživanju

Uz odobrenje Ursule von der Leyen i Charlesa Michela tekst će biti upućen Evropskom parlamentu na ratifikaciju (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson i čelnici Evropske unije potpisali su u petak sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije predviđen za 31. januara, prenosi Hina.

Johnson je na Twitteru objavio da je potpisao sporazum, pozdravljajući “novo poglavlje u historiji” svoje zemlje.

Nakon tri godine političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu, od referenduma o Brexitu 2016. godine, priča se privodi kraju i Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija dovršavaju posljednje formalnosti prije razlaza.

Predsjednici evropskih ustanova potpisali su u petak ujutro ugovor o razdruživanju i poslali ga Evropskom parlamentu koji će ga ratificirati 29. januara, što je posljednji čin u raskidanju burne veze.

Sporazum ide na ratifikaciju

Predsjednici Evropske komisije i Evropskog vijeća Ursula von der Leyen i Charles Michel potpisali su sporazum o razlazu Evropske unije sa Velikom Britanijom čime on sada može da ide na ratifikaciju u Evropskom parlamentu.

“Mi smo sa Charlesom Michelom potpisali sporazum izlaska Velike Britanije čime se otvara put za njegovu ratifikaciju u Evropskom parlamentu”, napisala  je Von der Leyen u Twitter poruci, prenosi Beta.

Sa odobrenjem Ursule fon der Leyen i Charlesa Michela tekst će sada biti podnijet Evropskom parlamentu 29. januara za ratifikaciju.

Zatim će u četvrtak, 30. januara, diplomate zemalja članica EU-a pismeno odobriti sporazum čime se osigurava da Velika Britanija organizirano izađe iz Unije 31. januara u ponoć.

“Stvari će se neizbježno promijeniti, ali naše prijateljstvo će ostati. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici, ” napisao je Michel u Twitter poruci na svom zvaničnom nalogu. On je dodao na francuskom da želi da novu stranicu pišu zajedno.

Zvanični razlaz

Pregovarač EU-a za Brexit, Francuz Michel Barnier prisustvovao je potpisivanju organiziranom rano u petak ujutro u sjedištu Evropske komisije u Briselu, zato što predsjednik Evropskog vijeća putuje danas u Tiranu.

Britanska kraljica Elizabeta Druga u četvrtak je dala svoje kraljevsko odobrenje tekstu kojim se regulira razlaz poslije 47 godina sa Evropskom unijom. Tekst je definitivno usvojen u srijedu uvečer u Britanskom parlamentu.

Evropski parlament će biti posljednje tijelo koje se o tome izjašnjava. Članovi odbora za ustavna pitanja su preporučili u četvrtak uvečer velikom većinom da se odobri sporazum na plenarnoj sjednici EP-a 29. januara.

Od 31. januara kada je zvanični razlaz počinje period tranzicije do kraja 2020. Velika Britanija će u tom periodu nastaviti da primjenjuje pravila EU-a, ali neće učestvovati u donošenju odluka u Uniji. Time se izbjegava nagli prekid veza. U tom prelaznom periodu dvije strane također treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno o trgovinskom sporazumu, mada mnogi smatraju da je to suviše kratko vrijeme za takve pregovore.

Izvor: Agencije