Hoće li Salvini srušiti italijanski ‘Berlinski zid’?

Matteo Salvini na predizbornom skupu u Emilji-Romagni (EPA)
Matteo Salvini na predizbornom skupu u Emilji-Romagni (EPA)

Pet mjeseci nakon što je izgubio dužnost potpredsjednika vlade i ministra unutrašnjih poslova, ponajviše zbog vlastitih pogrešnih procjena, Salvini radi na spektakularnom povratku.

Vođa krajnje desne Lige polaže sve nade u izbore u regiji Emilia-Romagna, kojom od Drugog svjetskog rata nije vladao niko osim ljevice.

Kada bi Liga ondje pobijedila, to bi bilo kao “rušenje italijanskog Berlinskog zida”, smatra Andrea Delmastro, zastupnik krajnje desne stranke Braća Italije, Salvinijeve saveznice, prenosi Hina.

“Ako pobijedimo ovdje u Emiliji, idući dan ću otići u palaču Chigi [ured premijera] i deložirati [Giuseppea] Contea”, rekao je Salvini ove sedmice.

Salvini je u augustu srušio koalicijsku vladu s antiestablišmentskim Pokretom pet zvijezda, u nadi da će isprovocirati vanredne izbore, na kojima je, kako su pokazivale ankete, očekivao laku pobjedu.

Ljubi kolutove parmezana

No, Pokret pet zvijezda udružio je snage s bivšim protivnikom, lijevom Demokratskom strankom, i izgurao Salvinija i njegovu Ligu u opoziciju.

Salvini (46) sada računa na pobjedu u Emiliji-Romagni kako bi se vratio na vrh.

Sedmicama obilazi tu regiju, održava do deset skupova na dan i koristi sve svoje populističke vještine.

Emilia-Romagna poznata je po hrani, pa Salvini, ne bi li se uklopio i privukao birače, obilazi regiju i ljubi kolutove parmezana, miriše buđolu i jede tagliatelle alla bogolnese.

U subotu je održao skup u Maranellu, sjedištu Ferrarija, i pred pristalice izišao s crvenom bejzbolskom kapom s Ferrarijevim logom.

Zadnje ankete pokazivale su da kandidatkinja Lige Lucia Borgonzoni neznatno zaostaje za Stefanom Bonaccinijem iz Demokratske stranke.

“Previše je tijesno da bi se mogao predvidjeti rezultat”, rekao je Lorenzo Pregliasco, politički analitičar i stručnjak za ispitivanja javnog mnijenja iz instituta YouTrend/Quorum.

Bonaccini, predsjednik regije, kampanju je fokusirao na lokalna pitanja i pokušava se distancirati od nepopularne nacionalne vlade.

Emilia-Romagna jedna je od najbogatijih italijanskih regija, s niskom nezaposlenošću i općenito dobrim javnim uslugama.

Bonaccini to pokušava pripisati sebi.

Sardine predvode otpor

Ali, kao i u drugim bivšim utvrdama ljevice, Liga je jako povećala popularnost šireći poruke usmjerene protiv imigracije i globalizacije i promovirajući socijalno-konzervativne stavove, koji nailaze na odjek među radničkom klasom.

“Ne možete zamisliti koliko mi je starih komunista zadnjih dana kazalo: ‘Birači Demokratske stranke više vole bankare od radnika, ovaj put glasat ćemo za vas'”, pohvalio se Salvini na društvenim medijima 12. januara.

Lijevi centar zapravo je već izgubio Emiliju-Romagnu na općim izborima 2018. godine, a to je potvrđeno i na izborima za Evropski parlament 2019. godine.

Liga je osvojila ruralna područja i male gradove, dok je Demokratska stranka i dalje snažna u glavnom gradu, Bologni i u većim urbanim centrima.

U Bologni otpor predvode Sardine, građanska inicijativa protiv Salvinija pokrenuta u tome gradu u novembru.

Sardine su uspjele napuniti trgove širom Italije sloganima protiv desničarskog populizma, a planiraju još jedan velik skup u Bologni kako bi mobilizirali birače ljevice.

Vidjet će se hoće li njihovi napori biti dovoljni.

“Vjetar nacionalne politike očito puše u korist desnog centra”, rekao je Pregliasco.

Conte pokušava umanjiti značenje moguće pobjede opozicije u Emiliji-Romagni, prognozirajući da to neće srušiti njegovu vladu.

Očajničko držanje za vlast

Po mišljenju Wolfanga Piccolija, supredsjednika tvrtke Teneo Intelligence, “slabost vladajuće koalicije njena je najveća snaga”.

Mogućnost da izgubi od Salvinija i njegovih saveznika na novim općim izborima “mogla bi pomoći opstanku nestabilne koalicije Demokratske stranke i Pokreta pet zvijezda neovisno o rezultatima izbora u Emiliji-Romagni”, rekao je.

No, očajničko držanje za vlast samo kako bi se što je duže moguće odgodio težak izborni poraz više nije baš neka perspektiva za vladajuće stranke.

Uz to, Salvini će imati priliku izložiti vladu još većem pritisku na novom krugu lokalnih i regionalnih izbora u maju i junu.

“Prije ili kasnije morat ćemo imati opće izbore… a s našim postotcima [u anketama] Salviniju je suđeno da postane premijer”, rekao je zastupnik Lige Igor Iezzi za javni radio RAI.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO