Erdogan: Prema Turskoj ide 400.000 izbjeglica iz Idliba

Turski predsjednik ranije je često kritizirao Evropsku uniju da ne ispunjava svoju stranu dogovora u odnosu prema sirijskim izbjeglicama (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da približno 400.000 ljudi iz sjeveroistočne sirijske pokrajine Idlib ide prema granici s Turskom zbog obnovljenih napada snaga sirijske vlade, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Turske humanitarne organizacije počele su graditi više od 10.000 kuća u Idlibu kako bi se udomile izbjeglice zbog borbi dok Turska nastoji spriječiti priljev novih migranata preko granica.

Erdogan je na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u posjeti Turskoj, izjavio da mu je njemačka čelnica rekla da bi zvanični Berlin mogao pružiti konkretnu podršku turskim planovima.

Turski predsjednik ranije je često kritizirao Evropsku uniju da ne ispunjava svoju stranu dogovora u odnosu prema sirijskim izbjeglicama i prijetio je “otvaranjem kapija” izbjeglicama i migrantima koji se žele domoći Evrope.

Isticao je da se ne treba očekivati od njegove države da sama bude odgovorna za više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, te da mu treba evropska podrška da ih naseli u tzv. sigurnoj zoni na sjeveru Sirije. Evropske države oklijevaju podržati taj plan.

Obuka u Libiji

Erdogan je nakon razgovora s Merkel naveo i da tursko vojno osoblje, koje je upućeno u Libiju, ima zadatak da pruži podršku i obučava snage međunarodno priznate vlade Fayeza al-Sarraja.

Rekao je da i države koje su u nedjelju prisustvovale samitu posvećenom Libiji u Berlinu ne bi trebale podržavati Sarrajevog protivnika, Khalifu Haftara, jer je napustio sastanak ne potpisavši sporazum o prekidu vatre.

Ranije danas kazao je da “širenje haosa” u Libiji prijeti cijelom Sredozemlju i pozvao da se izvrši pritisak na vođu libijskih snaga na istoku da se pridržavaju primirja.

“Uspjeh Berlinskog plana za prekid vatre u Libiji zavisi od njegove primjene na terenu”, rekao je turski čelnik, navodi AP.

Izvor: Agencije