Duterte prijeti otkazom gostoprimstva vojnicima SAD-a

Ako ne izvršite ispravak, ukinut ću baze po postojećem sporazumu, rekao je Rodrigo Duterte (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte upozorio je Sjedinjene Američke Države da će otkazati sporazum o razmještanju trupa (VTA) zbog odluke Washingtona da uskrati vizu Ronaldu “Bati” dela Rosi, bivšem šefu policije, koji je sada senator.

Dela Rosa je rekao kako američka ambasada na Filipinima nije dala objašnjenje zašto mu je viza poništena, ali kako vjeruje da je to najvjerovatnije zbog navoda o nelegalnim ubistvima tokom njegovog dvogodišnjeg mandata kao šefa policije, prenosi Tanjug.

On je bio glavni izvršilac Duterteove akcije protiv narkodilera, što je rezultiralo smrću više od 5.000 osoba, uglavnom malih dilera, iako se u zvaničnim izvještajima navodi kako su ih ubili policajci u samoodbrani, prenosi Reuters.

Upozorenje senatorima

“Ako ne izvršite ispravak, ukinut ću baze po postojećem sporazumu. Američkoj vladi dajem mjesec dana”, poručio je Duterte tokom govora u San Isidru.

Sporazumom, koji je potpisan 1998. godine, uređen je status hiljada američkih vojnika koji dolaze na Filipine radi vojnih vježbi i humanitarnih operacija.

Duterte je, također, upozorio kako će zabraniti dolazak u Filipine američkim senatorima koji su glasali za zabranu ulaska u SAD filipinskim zvaničnicima koji su povezani s hapšenjem senatorice iz ove azijske države Leile De Lima.

Izvor: Agencije