Putin predlaže samit velikih sila

Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Benjamin Netanyahu, Princ Charles
Putin boravi u Izraelu povodom 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je održavanje sastanka na vrhu čelnika Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjene Kraljevine 2020. kako bi se razgovaralo o sukobu u Libiji i drugim globalnim problemima, javlja Reuters.

Putin, koji je to rekao tijekom puta u Izrael, naveo je da je Moskva spremna za “ozbiljne razgovore” sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, da postoji mnogo tema razgovora i da bi sastanak mogao biti održan bilo gdje u svijetu.

“U bilo kojoj zemlji, u bilo kojem dijelu svijeta koji odgovara kolegama. Rusija je sprema za tu vrstu ozbiljnih razgovora”, rekao je Putin, prenosi Hina.

‘Primijetio sam pozitivnu reakciju’

“Pred nama je mnogo zadataka. O jednom od njih razgovarali smo nedavno u Berlinu. To je Libija. Moramo se vratiti na to pitanje u Vijeću sigurnosti i usvojiti odgovarajuću rezoluciju”, dodao je.

Putin boravi u Izraelu povodom 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza.

Rekao je da bi održavanje takva sastanka na vrhu bio važan simboličan korak uoči 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.

“O tomu sam razgovarao s nekoliko kolega i primijetio pozitivnu reakciju na održavanje sastanka stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije