Osuda antisemitizma u fokusu Svjetskog foruma o holokaustu

U Jerusalemu neće biti poljskog predsjednika Andzreja Dude, jer nije uvršten među govornike (EPA)

Deseci šefova država i vlada okupit će se u četvrtak u Memorijalnom centru Yad Vashemu u Jerusalemu na petom Svjetskom forumu o holokaustu i, kako se očekuje, osuditi porast antisemitizma u svijetu, posebno u Evropi.

Ovogodišnji forum organiziran je povodom 75. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auscwitz, uz slogan “prisjećajući se holokausta, boreći se protiv antisemitizma”.

“Gradimo globalnu koaliciju lidera, koji mogu poslati snažnu poruku svijetu da je antisemitizam, u svim svojim oblicima, neprihvatljiv”, rekao je Moshe Kantor, predsjednik Evropskog jevrejskog vijeća i organizator 5. Svjetskog foruma Shoe, što je hebrejski naziv za holokaust.

Porast antisemitizma u Evropi

Agencija Evropske unije za temeljna prava u novembru 2019. godine upozorila je na porast antisemitizma u Evropi u izvještaju o rezultatima istraživanja o diskriminaciji i mržnji nad Jevrejima iz 2018. godine.

Istraživanjem je obuhvaćeno 12 zemalja EU-a (Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Španija, Švedska i Velkika Britanija).

Ispitano je 16.500 Jevreja starijih od 16 godina.

Devet od deset ispitanika smatra da je antisemitizam u njihovoj zemlji porastao, a njih više od 85 posto smatra to “ozbiljnim problemom”.

Ocjenjuju da je antisemitizam najproblematičniji na internetu i društvenim mrežama, pa na javnim mjestima, u medijima i na političkoj sceni, dodaje se u izvještaju evropske agencije. 

Direktor agencije Michael O'Flaherty smatra da je “šokantno” što je 82 godine nakon Kristalne noći antisemitizam toliko prisutan u Evropi.

Na Kristalnu noć, 9. novembra 1938. godine, ubijene su stotine Jevreja, zapaljene su sinagoge, uništavana je židovska imovina, a oko 30.000 Jevreja odvedeno je u nacističke koncentracione logore.

Komemoracija bez Andzreja Dude

Na Svjetskom forumu o holokaustu učestvovat će njemački, francuski i ruski predsjednici, Frank-Walter Steinmeier, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, kao i britanski princ Charles i američki potpredsjednik Mike Pence.

Ondje neće biti poljskog predsjednika Andzreja Dude, jer nije uvršten među govornike.

Poljski predsjednik smatra da se tim potezom “vrijeđa sjećanje na Poljake, koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Jevrejima i na sve poljske žrtve Drugog svjetskog rata”, objavila je agencija dpa.

“Lideri koji će govoriti u Jerusalemu predstavljaju četiri glavne savezničke sile koje su oslobodile Evropu i svijet od smrtonosne tiranije nacističke Njemačke”, odgovorili su poljskom predsjedniku iz Yad Vashema.

Putin je nedavno optužio Poljsku za dosluh s nacističkim vođom Adolfomn Hitlerom i antisemitizam uoči Drugog svjetskog rata.

Spor o “historijskim istinama” između Varšave i Moskve eskalirao je prošlog mjeseca.

Putin je u decembru najmanje pet puta, na ključnim susretima, od kojih neki nisu imali veze s historijom ili vanjskom politikom, govorio o Drugom svjetskom ratu.

Putin ‘skriva’ ruske poraze

Ruski čelnik tvrdi da Poljska i njeni saveznici iskrivljuju historiju, a na maratonskoj konferenciji za medije 19. decembra kazao je kako je “u potpunosti neprihvatljivo i netačno” svaljivati jednaku krivnju za rat na Hitlera i  JosifaStaljina.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki krajem decembra saopćenjem je optužio Putina da Drugi svjetski rat koristi kako bi zasjenio međunarodne poraze Rusije, poput nedavne zabrane nastupa ruskim sportistima zbog dopinga.

Duda će govoriti na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza 27. januara, ali neće pokušati “spustiti” Putinu, nego će se fokusirati na “sjećanje i poštovanje žrtava”, dodaje dpa.

Dvojica predsjednika izbjeći će susret na obje komemoracije, jer će rusku delegaciju u Poljskoj predvoditi ruski ambasador.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO