Netanyahu i Gantz idu u Bijelu kuću zbog mirovnog plana

Netanyahu je zatražio da i Gantz bude pozvan u Washington (EPA)
Netanyahu je zatražio da i Gantz bude pozvan u Washington (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov glavni politički rival Benny Gantz posjetiće uskoro Washington da bi razgovarali o “mirovnim izgledima” s Palestincima, najavio je tokom posjete Jerusalemu američki potpredsjednik Mike Pence, prenosi Tanjug.

On je to izjavio poslije sastanka s Netanyahuom, što je pokrenulo nagađanja da se Bijela kuća, poslije izvjesnog odgađanja, konačno priprema da objelodani dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok.

“Upravo smo završili razgovor o planovima za sljedeću nedjelju”, rekao je Pence poslije susreta s Netanyahuom u američkoj ambasadi u Jerusalemu.

Naveo je da mu je predsjednik Donald Trump rekao da pozove Netanyahua da dođe iduće sedmice u Bijelu kuću kako bi se razgovaralo o “regionalnim pitanjima i mirovnim izgledima u Svetoj zemlji”.

Netanyahu je zatražio i da Gantz bude pozvan, naveo je Pence, dodajući da su obojica pristala da dođu.

Plan naklonjen Izraelu

Netanyahu je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

“Nemamo boljeg prijatelja od predsjednika Trumpa. Sa ovim pozivom, smatram da predsjednik želi da ponudi Izraelu mir i sigurnost koju zaslužuje”.

Kanal 12 je, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, objavio da se očekuje da će plan biti izuzetno naklonjen Izraelu i da predviđa njegovu kontrolu nad većim dijelom okupirane Zapadne obale.

Istovremeno je u Washingtonu potvrđeno da će Netanyahu u utorak posjetiti SAD.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je i Gantz prihvatio poziv Trumpa da posjeti Washington, ali bez preciziranog datuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO