Iz Idliba ka turskoj granici za dva dana izbjegli deseci hiljada civila

Spasioci prenose tijela žrtava zračnog napada u industrijskom području na istoku Idliba (EPA)

Najmanje 36.000 civila u protekla dva dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Zbog napada snaga odanih sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu i njegovim ruskim i proiranskim saveznicima, civili iz deeskalacijske zone Idlib migriraju u mjesta na sirijsko-turskoj granici.

Riječ je o civilima koji bježe iz zapadnih i južnih periferija deeskalacijske zone Idlib, prenosi Anadolija.

Šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj je kazao da se ta organizacija bavi evidentiranjem migracija u Idlibu i da su zabilježili da je u protekla dva dana 36.007 ljudi, odnosno 11.691 porodica, napustilo svoje domove i uglavnom pobjeglo u mjesta u pograničnom pojasu.

Utvrda sirijske opozicije

Rekao je da je od početka novembra prošle godine iz deeskalacijske zone Idliba, koja uključuje i krajnje zapadne periferije Halepa, u pogranični pojas izbjeglo blizu 450.000 civila.

Izbjegli iz Idliba u pograničnom pojasu borave u lošim šatorskim naseljima i čekaju međunarodnu pomoć, koja im je prijeko potrebna.

Dio izbjeglica spas traži u mjestima koja su na sjeveru Sirije Turska zauzela tokom vojnih operacija “Štit Eufrata” i “Maslinova grana”.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjel okoo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba.

U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi oko četiri miliona ljudi, koji su meta stalnih napada Assadovih i ruskih snaga, koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Ubijeno oko 1.600 civila

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno više od 1,3 miliona ljudi, dok je ubijeno najmanje 1.600 civila.

Izvor: Agencije