Irak želi biti neutralan u sporu SAD-a i Irana

Iran je na ubistvo Qassema Soleimanija odgovorio napadima na dvije vojne baze u Iraku kojima se koristi američka vojska (EPA)
Iran je na ubistvo Qassema Soleimanija odgovorio napadima na dvije vojne baze u Iraku kojima se koristi američka vojska (EPA)

Irački predsjednik Barham Saleh je izjavio da njegova zemlja ne želi stati ni na stranu Sjedinjenih Američkih Država, ni na stranu Irana u sporu ta dva saveznika Bagdada.

O je na 50. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu istakao je da nedavno glasanje u iračkom Parlamentu, kojim se poziva na odlazak stranih vojnika iz zemlje, ne treba shvatiti kao “znak nezahvalnosti ili neprijateljstva”, nego kao odgovor na kršenje iračkog suvereniteta, prenosi Hina.

Napetosti između Washingtona i Teherana razbuktale su se zadnjih sedmica na iračkom tlu nakon atentata na moćnog iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je ubijen u američkom zračnom napadu u Bagdadu, i iranskog odgovora, kada su pogođene dvije vojne baze u Iraku kojima se koristi američka vojska.

Irački Parlament je 5. januara donio odluku o izgonu stranih vojnih snaga, među kojima 5.200 američkih vojnika.

SAD ne prihvata tu odluku, nego, naprotiv, traži da dvije zemlje potvrde strateško partnerstvo.

Nepoželjna strana uplitanja

“Eskalacija napetosti (…) nas je podsjetila da su naše težnje podložne političkim svađama, koje nas nadilaze, kao i nepoželjnim stranim upletanjima”, rekao je Saleh.

“Nije u našem interesu da sklapamo savez s jednom stranom na štetu druge ako obje poštuju naš suverenitet i našu nezavisnost”, dodao je.

“Nijedna zemlja ne treba propisivati Iraku kakve će veze imati s drugim zemljama. Nastavi li se neprijateljstvo između naših susjeda i saveznika, ne bude li se poštovao naš suverenitet i bude li se naša zemlja koristila kao bojno polje, ne možemo očekivati da ćemo provesti naš program”, istaknuo je, misleći pritom na brojne reforme koje su pred iračkom Vladom.

Saleh se prethodno sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na rubu WEF-a.

Bijela kuća je, pak, objavila da su se dva čelnika u Davosu dogovorila o potrebi nastavka vojne saradnje dvije zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO