Idlib: Deseci mrtvih u napadu na vladine snage

Rusija se optužuje da je izvela napade u kojima su stradali deseci civila (EPA)

Stotine sirijskih opozicijskih boraca pokrenule su napade na vladine snage u nekoliko dijelova sirijske pokrajine Idlib, ubivši 40-ak vojnika, saopćilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Borci su zauzeli dva naselja u tom području, navodi Ministarstvo, rekavši da su snage sirijske vojske bile primorane napustiti neke od svojih položaja, prenosi Reuters.

Rusija, koja pomaže snagama predsjednika Bashara al-Assada, saopćila je da su vladine snage ubile do 50 boraca i ranile do 90 napadača.

Zvanično je stradalo 40-ak vojnika, dok ih je 80 ranjeno.

Napadi su počeli u srijedu, a borbe u nekim dijelovima još traju.

Zračni napadi

Idlib je posljednja teritorija u zemlji koju drže pobunjenici, a stotine hiljada ljudi u tom području pobjegle su posljednjih sedmica zbog zračnih napada ruskih i sirijskih snaga.

Pokrajina Halep dio je zone deeskalacije Idlib, gdje su vojne aktivnosti okončane 9. januara na osnovu sporazuma Rusije i Turske.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, međutim, u bombardiranjima gradova u zapadnim i centralnim dijelovima zone između 16. i 22. januara poginulo je 28 civila, a ranjeno ih je 56.

Izvor: Agencije