Vlada preuzela kontrolu nad fondacijom povezanom s Davutogluom

Bivši turski premijer napustio je vladajući AKP, koji vodi Erdogan, prošlog septembra i osnovao vlastitu stranku (EPA)

Turska vlada preuzela je kontrolu nad fondacijom povezanom s bivšim turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, koji se udaljio od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U saopćenju Fondacije nauka i umjetnosti (BISAV), sa sjedištem u Istanbulu, navodi se da je Vlada imenovala tri povjerenika da preuzmu fondaciju koju je osnovao Davutoglu, piše Middle East Eye.

To se događa nekoliko sedmica nakon što je turska vlada preuzela privatni Univerzitet Sehir u Istanbulu jer nije platio kredit javnom zajmodavcu Halkbanku.

BISAV, koji je bio uključen i u osnivanje Univerziteta Sehir, osudio je preuzimanje, nazvavši to “opasnom inicijativom”. 

Obrazovali desetke hiljada studenata

“Nije primjereno da se ovako postupa prema fondaciji koja postoji 40 godina i koja je služila kulturnom i obrazovnom životu naše zemlje”, navodi se u saopćenju. 

To je “korak koji može veoma naštetiti našoj tradiciji fonadacija, koja traje stotinama godina. To je opasna inicijativa koja se odnosi na sve fondacije, ne samo na BISAV.”

Davutoglu je bio među osnivačima BISAV-a, za koji se vjeruje da je obrazovao desetke hiljada studenata nauka, islamske historije i turske kulture.

Bivši turski premijer napustio je vladajuću stranku AKP, koju vodi Erdogan, prošlog septembra i osnovao vlastitu stranku.

‘Sramna odluka’

Mnogi zvaničnici osudili su taj potez, uključujući Mustafu Yeneroglua, zastupnika koji je bio visoki zvaničnik u AKP-u do prošlog mjeseca. On je odluku nazvao “veoma sramnom”.

Sibel Eraslan, konzervativna autorica bliska Erdoganovoj porodici, kaže da je BISAV pružio obrazovnu podršku studenticama s maramama tokom 1990-ih kad im je turska vlada zabranila studirati.

“Vrlo je tužno što su fondaciju, koja je ustanovljena radom islamskih krugova, danas preuzeli povjerenici”, rekla je. 

Žestoka debata Erdogana i Davutoglua

Erdogan i Davutoglu pokrenuli su žestoku javnu debatu o sudbini Sehira, koji je potpuno paraliziran nakon što su njegovi računi zamrznuti.

Odluku su mnogi vidjeli kao pritisak na Davutoglua zbog njegove Stranke budućnosti, koja je u opoziciji. 

Erdogan je optužio Davutoglua i njegove saradnike za davanje javnog zemljišta Sehiru.

Izvor: Agencije