Trump optužen za ‘koruptivnu mrežu’ za pritisak na Ukrajinu

Glavni demokratski tužitelj Adam Schiff optužio je u srijedu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, na suđenju u Senatu, kako je uspostavio koruptivnu mrežu koja mu je trebala pomoći da pobijedi na izborima u novembru ove godine, javlja Reuters.

Schiff, zastupnik optužbe, u uvodnoj je riječi kazao kako je Trump vršio pritisak na ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog da, na osnovu neutemeljenih tvrdnji, istraži bivšeg američkog potpredsjednika Josepha Bidena i njegovog sina.

“Predsjednik Trump je tražio strano uplitanje u naše demokratske izbore, zloupotrijebio je ovlasti tražeći pomoć izvana kako bi poboljšao izborne šanse u državi”, istakao je Schiff.

“Kako bi primijenio tu koruptivnu mrežu, predsjednik Trump je vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da javno objavi istragu koja bi pomogla njegovu reizboru”, dodao je.

To je glavna optužba zbog koje demokrati traže da se Trump proglasi krivim i smijeni sa dužnosti.

Uvodni argumenti

Senat, u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci, počeo je saslušavati uvodne argumente na suđenju o opozivu Trumpa, čime je počelo šest dana saslušanja o tome treba li predsjednik odstupiti sa dužnosti.

Suđenje će trajati šest dana sedmično, od ponedjeljka do subote, najmanje do kraja januara.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu drže demokrate, prošli je mjesec izglasao opoziv Trumpa zbog navodne zloupotrebe moći i opstrukcije Kongresa jer je izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog potpredsjednika Bidena, njegovog potencijalnog političkog rivala na nadolazećim izborima za predsjednika. Trump odbacuje te optužbe.

Proces u Senatu, treći pokušaj opoziva predsjednika u američkoj historiji, nastavljen je u srijedu, dan nakon što su demokrate upozorile kako je potrebno više svjedoka i zapisa jer Trumpova administracija nije predala zatraženu dokumentaciju i pozvala zvaničnike da ne učestvuju u suđenju.

Po usvojenim pravilima, Trumpovi će advokati moći ranije od senatora tražiti da odbace optužbe protiv predsjednika, što će zbog republikanske većine sigurno proći u tom tijelu. No, još uvijek se ne zna kakav će biti utjecaj tog procesa na njegovu kandidaturu za novi mandat na čelu SAD-a.

Trump o svjedočenjima

Trump je u međuvremenu rekao kako bi više volio duže suđenje za opoziv kako bi sadašnji i bivši zvaničnici administracije mogli svjedočiti, ali je i ocijenio kako bi njihovo pojavljivanje u ulozi svjedoka predstavljalo opasnost za nacionalnu sigurnost.

Američki čelnik je na konferenciji za novinare u švicarskom Davosu, gdje je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu, rekao kako je na Senatu da odluči kako će se proces voditi, ali kako bi lično volio da bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni sekretar Mike Pompeo svjedoče, prenosi Reuters.

“Problem sa Boltonom je što je to problem nacionalne sigurnosti. On zna neke od mojih misli, zna šta mislim o liderima. Šta će se desiti ako otkrije šta mislim o određenom lideru, a to nije baš pozitivno”, rekao je Trump, koji tvrdi i kako bi Pompeovo svjedočenje bilo rizično.

Izvor: Agencije