Trump: Greta bi se trebala početi baviti drugim zemljama

Na pitanje jesu li klimatske promjene 'prevara' Trump je odgovorio da 'neki aspekti jesu' (EPA)

Klimatska aktivistica Greta Thunberg pažnju bi trebala usmjeriti na zemlje koje stvarno zagađuju životnu sredinu, a ne na Sjedinjene Američke Države, rekao je američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare u Davosu, javlja dpa.

“Mislim da bi se Greta trebala početi baviti drugim zemljama”, rekao je Trump završavajući svoj boravak na Svjetskom ekonomskom forumu.

Rekao je da bi volio da ju je sreo u Davosu.

“Pobijedila me u magazinu Time“, dodao je, referirajući se na to da je Thunberg proglašena osobom 2019. godine.

Na pitanje jesu li klimatske promjene “prevara” odgovorio je da “neki aspekti jesu”.

Suđenje radi opoziva

Američki predsjednik rekao je i da bi mu draže bilo duže suđenje u vezi s njegovim opozivom kako bi svi sadašnji i bivši zvaničnici njegove administracije mogli svjedočiti. Međutim, ukazuje, to bi istovremeno bio i rizik po nacionalnu sigurnost.

Na Senatu je da odluči kako će voditi proces, ali bi on kao svjedoke volio vidjeti bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i državnog sekretara Mikea Pompea.

“Problem s Boltonom je taj što je to i problem nacionalne sigurnosti. On zna neka moja razmišljanja, zna šta mislim o svjetskim čelnicima. Šta ako otkrije šta mislim o nekom od njih, a to nije vrlo pozitivno?”, upitao je Trump, dodavši da je slična situacija s Pompeom.

“Ipak, prepustit ću to Senatu”, zaključio je.

Šest dana saslušanja u Senatu

Senat, u kojem većinu imaju republikanci, u srijedu će saslušati uvodne argumente na suđenju radi opoziva Trumpa, čime će početi šest dana dug proces saslušanja o tome treba li Trump odstupiti s dužnosti.

Nakon što su do ranih sati u srijedu raspravljali o pravilima po kojima će postupak biti vođen, senatori su s 53 glasa za i 47 glasova protiv prihvatili revidirani set procedura koji je predložio čelnik većine u Senatu Mitch McConnell.

U skladu s usvojenim pravilima, za uvodne argumente na raspolaganju je 48 sati. Svaka strana imat će 24 sata tokom šest dana.

Izvor: Agencije